Cum poţi obţine un loc de muncă. Recomandări care te ajută să treci testul angajatorului

Ponderea şomerilor s-a micşorat de la 5,3% la 4,8% în structura populaţiei active, în ultimul trimestru al anului trecut. Asta nu înseamnă, însă, că în 2013, moldovenii nu-şi vor mai căuta un loc de muncă. Specialiştii chestionaţi de Wall-Street.ro vin cu recomandări şi ne spun cum trebuie să acţionăm când suntem în căutarea unui job.

Un CV realizat corect şi onest

Pe lângă datele de identificare, şcolarizare, limbi străine, documentul e bine să conţină întreaga experienţă a candidatului, relevantă pentru jobul la care aplică, spune Cristina Savuica, managing partner în cadrul companiei de recrutare Lugera.

Astfel, candidatul trebuie să aibă în vedere faptul că CV-ul reprezintă cartea lui de vizită în prima interacţiune cu potenţialul angajator.

Pregătirea de dinainte pentru posibile întrebări capcană

Este posibil ca unii angajatori să utilizeze şi întrebări capcană pentru a testa viteza de reacţie a candidaţilor, din acest motiv, ultimii trebuie să îşi păstreze calmul şi să nu devină foarte agitaţi în anumite situaţii, crede Bogdan Florea, director general al companiei de recrutare Trenkwalder.

Punctualitatea

Un aspect foarte important este punctualitea. Se recomandă ca un candidat să nu întârzie atunci când se prezintă la interviu, ci să ajungă cu câteva minute mai devreme.

Abordarea adecvată a interviului

Candidatul trebuie să "se vândă" cât mai bine. Aici sunt importante toate aspectele: pornind de la cel vestimentar, trecând prin cele de comunicare verbală şi nonverbalaă şi ajungând la cele esenţiale, de a sintetiza cât mai bine informaţia relevantă referitoare la experienţa proprie.

Cunoaşterea companiei pentru care a aplicat

Este posibil ca una dintre întrebările angajatorului să fie „Ce ştii despre compania noastră?”. Din acest motiv, este recomandat ca un candidat să cunoască o serie de informaţii despre compania unde merge pentru un interviu.  Acest lucru dă dovadă ca respectivul candidat este cu adevărat interesat de poziţia pentru care candidează şi poate reprezenta un avantaj în comparaţie cu un alt candidat, care poate nu este la fel de bine informat.

Atitudine

Atitudinea candidatului este foarte importantă. Astfel, deşi salariul este o componentă esenţială a oricărui job, dacă într-un interviu singurele întrebări ale candidatului vizează salariul şi nu componenta de dezvoltare profesională, feedbackul este posibil să fie negativ.

Profesionalism

Un alt punct forte îl reprezintă profesionalismul unui candidat, de la prezenţă – aspect, comportament – şi până la modul în care decurge conversaţia.

Toate acestea sunt elemente pe baza cărora angajatorul îşi face o primă impresie despre un candidat, fapt care contează în evaluarea finală a oricărui candidat. Aspectul trebuie să fie îngrijit şi să se potrivească cu profilul postului pentru care candidează.

Este recomandat ca atunci când se prezintă la un interviu, un candidat să ştie ce aşteaptă de la postul pentru care a aplicat, ceea ce înseamnă că trebuie să fie pregătit cu răspunsuri concrete şi realiste, şi să nu fie ambiguu. Mai mult, persoanele prietenoase şi care dau dovadă de încredere în sine pe durata interviului vor fi percepute mai pozitiv.

Pregătirea profesională

Nu în ultimul rând, candidatul trebuie să dea dovadă de pregătire profesională, care poate fi validată printr-o serie de teste, în funcţie de nivelul de experienţă. În privinţa celor care se află la început de drum, pot fi verificate cunoştinţele de operare calculator sau fluenţa într-o limbă străină, iar în cazul celor cu experienţă, cunoştinţele tehnice din domeniul în care activează.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu