Cum poţi evita capcanele manipulării

Embed:

Capcanele manipulării pot fi evitate, iar soluţia este informarea din mai multe surse. La această concluzie au ajuns invitaţii emisunii VoxPublika. Drept exemplu ei au dat modul în care a fost prezentat de către mass-media incidentul tragic de la partida de vânătoare din Pădurea Domnească.

"În momentul de faţă noi încă nu avem o informaţie generală şi detaliată asupra cazului respectiv, însă avem foarte multe ipoteze, foarte multe păreri, foarte multe zvonuri despre acest caz. Dar toate aceste elemente fac parte din tehnicile manipulării", a declarat Vasile Croitoru, politolog.

"Eu cred că nu a fost manipulare până la urmă, pentru că au fost mai multe surse de informaţie. Dar există o problemă ce ţine şi de presă, dar şi de educaţia publicului, pentru că nu poţi manipula un consumator care ştie despre ce este vorba, care ştie ce înseamnă presă", a opinat Corina Cepoi, director Şcoala de studii avansate în jurnalism.

"Ca să luăm propriile decizii trebuie să fim informaţi, fără informaţie nu avem cum să le luăm, iar când mijloacele de informare, începând de la Internet şi terminând cu televiziunea şi presa scrisă, toate se lasă, la rândul lor, manipulate de către altcineva, atunci ne învârtim în cerc cu toţii", a atenţionat Viorel Pahomi, actor.

Unii ziarişti, prezenţi la emisiune, au declarat că cetăţenii au dreptul la o informare corectă.

"Nu există plafon al perfecţiunii, inclusiv în ceea ce priveşte media. Important e să fie prezentate toate punctele de vedere. Atunci când telespectatorul va vedea acest borş, va alege ingredientele din care va pregăti propria supă. Republica Moldova a avut nevoie de un spaţiu public, pentru că atunci când există doar o singură părere este grav, când există mai multe păreri există şi multe adevăruri", a punctat Oleg Cristal, redactor-şef Publika TV.

Specialiştii în comunicare prezenţi în studiou spun că, pentru a nu fi manipulaţi, oamenii trebuie să păstreze o doză de neîncredere faţă de orice informaţie prezentată de mass-media.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu