Cum îşi îngrijesc gospodarii moldoveni animalele pe timp de ger

Embed:

Când e ger afară, un gospodar adevărat nu are grijă să-şi încălzească doar locuinţa, dar se gândeşte şi la animalele din curte. Ca să reziste la frig, vietăţile domestice au nevoie de mai multă mâncare şi încăperi izolate.

"Vaca mulgătoare, iarna, dacă nu-i încălzită, degeaba-i dai mâncare. Energia o dă toată să apere organismul de frig şi lapte nu dă nimic", spune Ion Savici, medic veterinar în satul Grinăuţi.

Când e ger, animalele trebuie să mănânce mai mult decât de obicei. "E bine să le dai paie. Ele mănâncă mai încet şi toată noaptea au ce mânca. Şi dacă au ce mânca, nu se tem de frig, nu se tem de nimic", a sugerat medicul veterinar.

Pe timp de iarnă, oile au nevoie şi de multă mişcare. "Le plimbăm când e frig. Le plimbăm încolo-încoace, ca să nu îngheţe. Cu cât mai mult se plimbă, cu atât mai bine lucrează sângele", a povestit Nicolae Tabul, cioban din satul Grinăuţi.

"Dăm focul, arde şi dăm fum la oaie, să respire mai bine şi să nu fie boli. Aprindem focul şi oile stau în jurul lui la fum şi se încălzesc", a relatat un alt cioban din acelaşi sat, Petru Babin.

Gerul, însă, nu afectează albinele, care hibernează în stupi, spun apicultorii. Mai periculos pentru ele este vântul puternic.

"Se pun pernuţe din trei părţi, deasupra, dintr-o parte, din dreapta şi din stânga. Procedura se face toamna, când se aşează cuiburile pe iarnă. Acum nu, că e riscant, se răceşte puietul", a explicat Alexandru Danilici, apicultor din satul Grinăuţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu