Cum funcţionează FAKE NEWS: Ce înseamnă BFF şi de ce NU trebuie să-ţi schimbi parola

Știrile false se răspândesc pe Facebook cu viteza luminii. Și, din păcate, cei mai mulți dintre useri, nefamiliarizați cu practicile și cele mai noi tool-uri puse la dispoziție de rețeaua de socializare, cad victime, scrie Digi24.ro.

O astfel de știre, care s-a viralizat și în Occident, și la noi, determină mii de useri să-și schimbe parola contului Facebook de teamă că datele personale le sunt în pericol. Mai exact, potrivit "știrii", Mark Zuckerberg ar fi inventat personal formula BFF (n.r. un acronim vechi de ani de zile, care înseamnă "best friend forever" - "cel mai bun prieten pentru totdeauna") pentru a ajuta userii să verifice cât de sigure sunt conturile lor. Userii sunt determinați să testeze BFF la comentarii. Dacă acronimul devine verde după ce a fost postat, contul ar fi sigur. Dacă nu, utilizatorii sunt rugați să schimbe parola de urgență, pentru că "ar putea fi atacați de hackeri".

Fake news-ul a luat naștere pe fondul scandalului Cambridge Analytica, o companie care a colectat prin tehnici discutabile datele personale a peste 87 de milioane de useri.

De menționat este că userii nu sunt în pericol, iar schimbarea periodică a parolei este o practică încurajată de orice persoană cu minime cunoștințe legate de tehnologie și modul în care funcționează internetul și rețelele de socializare.

Cu toate acestea, acest fake news reprezintă încă un semnal de alarmă pentru cât de naivi sunt cei mai mulți utilizatori Facebook și cât de puțin echipați sunt să facă diferența între o informație adevărată și una falsă. Un element important, mai ales în contextul în care, potrivit unui studiu, este foarte posibil ca "știrile false" să-l fi transformat pe Trump în președinte al SUA.

Una dintre post-urile în care se vorbește despre Zuckerberg și BFF a fost distribuită în SUA de peste 76.000 de ori și a avut în jur de 90.000 de comentarii, scrie Buzzfeed. Iar asta este numai unul dintre post-urile care prezintă această informație falsă.

Iar fenomenul a prins amploare și în România, primele astfel de post-uri începând să fie distribuite pe Facebook imediat după vacanța de Paște:

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu