Cum au votat alegătorii în localităţile de baştină a liderilor politici. Vlad Plahotniuc și Pavel Filip, SUSŢINUŢI MASIV de localnici

Embed:

O bună parte dintre liderii politici din ţara noastră au fost susținuți masiv în localitățile sale de baștină la alegerile parlamentare din 24 februarie. Printre ei se numără democrații Vlad Plahotniuc și Pavel Filip.

Totuşi sunt excepţii: în satul de baștina a liderului PAS, Maia Sandu, candidatul blocului "ACUM" a fost învins de reprezentantul Partidului Democrat. Aşa arată datele Comisiei Electorale Centrale privind rezultatele în circumscripţiile uninominale.

În localitatea sa de baştină, satul Grozeşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a acumulat majoritatea absolută a voturilor. Pentru el au votat 972 de oameni, în timp ce pe locul doi s-a clasat candidatul blocului "ACUM", Ion Terguţă, cu doar 50 de voturi. 

Reprezentantul binomului PAS-PPDA a fost învins detaşat şi în satul său de baştină, Bălăureşti, raionul Nisporeni. Acolo el s-a ales doar cu 113 voturi, plăsându-se pe locul doi. Cele mai multe voturi acolo le-a acumulat, de asemenea, liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc.

Şi prim-vicepreşedintele PDM, Pavel Filip, a câştigat detaşat în localitatea sa de baştină - satul Pănăşeşti din raionul Străşeni. El a acumulat 927 de voturi şi astfel a câştigat în faţa candidatului blocului "ACUM" Igor Grosu, care s-a ales doar cu 148 de voturi.

La rândul său, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a preferat să nu candideze în satul său de baştină - Mândreşti din raionul Teleneşti. Totuşi candidatul blocului "ACUM", Maria Ciobanu, a acumulat cele mai multe voturi în această localitate. În schimb, în satul ei de baştină - Găureni, Nisporeni, oamenii l-au votat masiv pe Vlad Plahotniuc. Liderul PDM a acumulat acolo 121 de voturi, iar colegul său din blocul "ACUM", Ion Terguţă, s-a ales doar cu 60 de voturi.

Şi liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, nu a candidat în circumscripţia, din care face parte satul său de baştină - Risipeni, raionul Făleşti. Acolo a câştigat detaşat candidatul PDM, Iraida Bînzari, care a acumulat 236 de voturi. Pe locul dois-a plasat candidatul "ACUM" Vasili Tataru cu doar 135 de voturi.

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, a câştigat masiv în satul Cotiujeni, raionul Briceni, unde şi-a petrecut copilărie. Ea a acumulat 763 de voturi. Pe locul doi acolo s-a clasat candidatul democrat Mihail Gnatiuc, acumulând 252 de voturi.

Alegerile parlamentare din 24 februarie au avut loc, în premieră, în baza sistemului mixt de vot. 50 de deputaţi au fost aleşi pe liste de partid, iar 51 - în circumscripţii uninominale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu