Cum argumentează judecătorul decizia de a elibera mandat de arest pe numele lui Andrei Brăguța

Judecătorul Iurie Obadă este cel care a aprobat solicitarea procurorului de a emite mandat de arest pe numele lui Andrei Brăguţă, deţinutul care a decedat în penitenciar. Potrivit Ziarului de Gardă, magistratul susţine că decizia a fost una corectă şi era doar pentru "siguranţa reţinutului".

Iurie Obadă a declarat pentru sursa citată că își amintește în detalii ziua în care a decis eliberarea unui mandat de arestare pe numele lui Braguța.

CITEŞTE ŞI: Cazul Andrei Brăguţa: PG a deschis DOSAR PENAL PENTRU TORTURĂ ŞI RELE TRATAMENTE

CITEŞTE ŞI: Noi detalii în cazul lui Andrei Braguţa! Trei poliţişti şi doi deţinuţi au fost reţinuţi pentru tortură

"Cea mai rezonabilă variantă era ca el să fie sub supraveghere. El nu putea fi eliberat… Eu nu puteam decide ca el să fie internat forțat. Asta era posibil după ce îl recunoșteau vinovat, iresponsabil… Absolut inadecvat era, dar nu arăta lovit. Arăta sănătos fizic. Vă spun, unica, după mine, ieșire era să-l izolez, să fie sub supraveghere, în primul rând, pentru securitatea sa și a celor din jur. Dacă era un om sănătos psihic, sigur, nu-l arestam. Eu, pentru așa ceva, nu arestez. Era agresiv. M-am gândit că a venit de la Bălți cu mașina și, dacă-l eliberez, ar putea urca iar la volan. Pe undeva, erau și părinții care, cumva, nu au fost împotrivă ca el să fie sub supraveghere. Eu nu i-am văzut pe părinți, dar procurorul mătincă a spus. Ce a făcut avocatul? Avocatul a zis, poate facem ceva… Într-un fel, el nu a acceptat arestarea, dar poate facem ceva ca să-l dăm la părinți, să-l supravegheze. Am zis, dl Vlad, dvs vedeți că părinții ar putea să-l supravegheze? El totuși are 30 de ani. M-am gândit că decizia e în favoarea sa. Fără doar și poate, se întâmpla altceva dacă ieșea din penitenciar. Cu el sau cu altcineva. Regrete? Sigur că am, nu atât de decizia mea, pentru că susțin că era singura cale, dar, că a murit omul și parcă aș fi și eu…, așa, pur omenește, pur sufletește. Când l-am văzut ce sunete scotea… Era ca o fiară. Am spus cuiva de acolo că mi-i jale de el. Băiat tânăr, frumos. Nu avea urme de lovituri. Era învelit cu acea "prostire", dar nu am văzut ceva", precizează judecătorul, afirmând că, inițial, Vladislav Nevreanschi, avocatul din oficiu al lui Braguța, a atacat la Curtea de Apel (CA) Chișinău mandatul de arest, doar că, la scurt timp, s-a răzgândit.

PUBLIKA.MD aminteşte că trei poliţişti cercetaţi în dosarul Brăguţa au primit câte 20 de zile de arest, iar unul dintre colegii de celulă ai bărbatului care a decedat va sta următoarele 30 de zile în penitenciar.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi alte două persoane care se află în izolator.

Andrei Braguţa a decedat în data de 29 august în penitenciarul "Pruncu" din cauza pneumoniei purulente, potrivit rezultatelor preliminare ale expertizei medico-legale.

Patru poliţişti şi cinci angajaţi ai penitenciarelor 13 şi 16 au fost suspendaţi din funcţii, în urma unor anchete de serviciu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu