Cum arată profilul deputaților și care partide au cele mai multe mandate în noul Parlament

Embed:

Trei partide politice, un bloc electoral şi independenţi au intrat în Parlament după alegerile din 24 februarie. Noul legislativ aduce în prim-planul arenei politice feţe noi, dar şi deputaţi deja cu experienţă.

PSRM are 35 de reprezentanţi, iar democraţii - 30. Blocului format din PAS - PPDA i-au revenit 26 de legislatori, iar Partidului "Şor" - şapte. În forul decizional au ajuns şi trei candidaţi independenţi. 

75 de deputaţi sunt bărbaţi şi 26 sunt femei, cu şapte mai multe decât în precedentul legislativ. Proporția doamnelor este de un sfert din numărul total al parlamentarilor. Cele mai multe, câte opt la număr, se regăsesc pe lista Partidului Democrat şi cea a blocului "ACUM". Şapte sunt din rândul socialiştilor, iar trei - din Partidul "Șor". 

Fiecare al treilea parlamentar este jurist, iar 25 la sută dintre noii aleşi ai poporului sunt economişti. Printre deputaţi se mai regăsesc pedagogi, ingineri, istorici, medici, jurnaliști, agronomi şi manageri. În Parlament vor mai activa un arhitect, un diplomat, un militar, precum și un specialist în arte dramatice. Sunt şi 14 deputați care au titlul științific de doctor, patru dintre aceştia în științe istorice, trei în drept, trei în științe economice doi în științe pedagogice, un doctor în științe politice şi unul în ştiinţe agricole. 

57 dintre deputați sunt la primul mandat, iar ceilalţi 44 au mai fost parlamentari în legislaturile anterioare.

Democratul Dumitru Diacov, ales în circumscripţie uninominală, a acces pentru a şaptea oară în fotoliul de legislator, ceea ce reprezintă un record politic naţional. Cu trei mandate mai puţin se poate lăuda socialistul Vladimir Ţurcan. 

Titlul de cel mai în vârstă deputat îl deţine socialistul Eduard Smirnov, care a ajuns la vârsta de 80 de ani, iar cel mai tânăr este reprezentantul blocului "ACUM", Dinu Plângău, în vârstă de 25 de ani.

Din cei 101 de deputaţi, 50 au fost aleşi pe liste de partid, iar 51 - în circumscripţii uninominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu