Cum arată Costa Concordia la interior după doi ani de la naufragiu. Operaţiunea de tractare a navei e în toi (GALERIE FOTO)

Cea mai mare operațiune de salvare maritimă din istorie demarează în prezent. Nava de croazieră Costa Concordia urmează a fi echilibrată pentru a fi transportată în alt loc. Câteva imagini de la interiorul navei arată starea dezastruoasă a încăperilor, însă unele obiecte par a fi intacte, scrie cotidianul DailyMail.

Mai lungă decât Titanic şi cu o greutate de 114,500 de tone, Costa Concordia se află în apă de aproape doi ani şi jumătate, după ce a eşuat în largul insulei italiene Gigilo. Unele zone sunt puțin afectate, deoarece au rămas deasupra liniei de plutire, după ce nava s-a răsturnat pe o parte. Alte camere au fost drenate după ce nava a fost îndreptată anul trecut.

Pentru a tracta nava, a fost pompat aer în 30 de cutii metalice de dimensiuni mari, ce au fost ataşate în jurul corpului navei. Aerul după ce a fost eliberat, a ridicat nava pe o platformă subacvatică.

Epava va pleca din largul insulei Giglio în data de 21 iulie și urmează să mai plutească pe ape cinci zile într-o călătorie de 320 kilometri. Odată ce Concordia va părăsi locul naufragiului, vor continua căutările pentru a găsi corpul ultimei persoane care a fost la bord.

"Suntem în procesul unei operațiuni care va închide un capitol dramatic pentru țara noastră", a spus ministrul italian al mediului, Gian Luca Galletti.

Zona în care nava s-a "odihnit" este unul dintre cele mai mari sanctuare marine ale Europei, un paradis pentru delfini și balene. Ecologiștii au avertizat autorităţile cu privire la pericolele unor deșeuri toxice sau scurgeri de combustibil în mare atunci când nava va fi ridicată și remorcată.

Costa Concordia a naufragiat în noaptea de 13 ianuarie 2012, forţând majoritatea celor 4229 de pasageri, din 70 de ţări, şi echipajul, să sară în mare. Ca urmare a accidentului 32 de persoane şi-au pierdut viaţa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu