Cum arată cele 23 de ambulanţe care astăzi au plecat în centrele de sănătate din ţară (FOTOREPORT)

Embed:
23 de centre de sănătate din ţară au fost dotate cu ambulanţe noi. Autosanitarele au ajuns din Rusia şi au fost repartizate prin sate. Acestea sunt dotate cu aparate performante pentru resuscitarea şi diagnosticarea pacienţilor. Medicii spun că sunt mulţumiţi că nu vor mai fi nevoiţi să lucreze pe ambulanţe vechi şi că vor putea interveni mai repede pentru ajunge la fiecare pacient, care are nevoie de ajutor.

Centrul de sănătate din Lozova, care deserveşte şase sate, este una dintre instituţiile care a primit o ambulanţă nouă. Până acum, medicii lucrau cu maşini vechi, care se stricau foarte des.

"În ultimul timp se strica des, e foarte obosită. De acum, o să lucrăm mai departe,să facem bine pentru popor", a spus Vasile Ursu, şofer pe ambulanţă.

De asemenea, echipamentul medical din vechile maşini era portabil. Acum însă medicii au aparate noi, care le vor permite să ofere ajutor şi pacienţilor care se află în stare critică.

"În această maşină avem un oximetru, care măsoară saturaţia de oxigen în sânge, acolo avea mic, portativ, dar aici este mai performant, electrocardiologul. Aici se poate de transportat orice pacient în stare gravă, sub monitorizarea electrocardiogramei", a spus Ion Agachi, felcer.

Localnicii din Lozova spun că îi bucură noile achiziţii.

"Dacă e ambulanţa nouă asta înseamnă că au de câştigat pacienţii, populaţia, toţi care au nevoie de acest ajutor medical."

Ambulanţele noi au ajuns în sate din toată ţară. Acest lucru i-a mulţumit pe lucrătorii medicali, care au primit cheile.

"Faţă de aceste maşini, erau necomfortabile, nu erau aşa de frumoase, nu erau aşa comfortabile pentru a acorda primul ajutor."

"Avem aparate performante."

Ambulanţele au fost aduse din Rusia şi sunt la standard euro 5. Autorităţile spun că achiziţionarea lor face parte din modernizarea sistemului de asistenţă prespitalicească din ţară. De asemenea, în curând în ţară vor ajunge încă 180 de ambulanţe.

"Datorită împrumutului de 12 milioane de euro,a cordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Desigur, prin această achiziţie, atât aceste 69 de ambulanţe, cât şi cele care vor veni, vor acoperi 70 la sută din necesarul total sistemului de oferire de asistenţă prespitalicească de urgenţă", a spus Svetlana Cebotari, ministrul Sănătăţii.

"Vreau să spun că majoritatea parlamentară şi comisia buget şi finanţe a susţinut acest proiect şi susţine, în continuare, Executivul să implementeze iniţiative naţionale de acest fel", a spus Cornel Dudnic, deputat PDM.

"Sunt foarte mult aşteptate aceste automobile în satele şi oraşele din ţară şi eu cred că ceea ce am văzut noi astăzi o să ne ajute foarte mult la tratamentul la timp al pacienţilor", a spus Boris Golovin, deputat PDM.

Ambulanţele care au fost repartizate fac parte din lotul de 69 de maşini, cumpărat din bugetul de stat. Aceste au costat peste 51 de milioane de lei.
loading...

Lasă un comentariu