Cum arăta bomba detonată la Manchester Arena (FOTO)

Bomba detonată de un atacator sinucigaș la Manchester luni seara, care a provocat moartea a 22 de persoane și rănirea altor câtorva zeci, era puternică și sofisticată, potrivit fotografiilor poliției, dezvăluiri care au provocat indignarea Londrei, conform DPA, scrie realitatea.net.

Analiza inițială a bombei — pe baza elementelor fotografiate și recoltate la locul atentatului — nu permite să se deducă tipul sau cantitatea de explozibil care compunea încărcătura principală, dar permite presupunerea că era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat după o "analiză atentă și cu grijă", scrie cotidianul american.

El publică în exclusivitate opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv, între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru și bucăți de metal și șuruburi.

Aceste elemente, analizate de artificieri intervievați de NYT, permit să se deducă faptul că bomba era "puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar și că șrapnelul (bucățile de metal) a fost dispus cu grijă și metodic" pentru a face cât mai multe victime.

Bomba, care se afla într-un rucsac mai degrabă decât într-o vestă, era destul de puternică pentru a propulsa torsul sinucigașului departe de locul exploziei și a devasta o suprafață mare în formă de semicerc, unde au fost și cele mai multe victime, subliniază cotidianul.

Bomba era dotată cu un detonator neobișnuit care conținea un mic circuit imprimat și nu un simplu întrerupător, cum este cazul adeseori.

Prezența piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declanșare de la distanță, sau poate chiar o combinație între cele două.

Potrivit experților, s-ar putea ca această posibilă combinație să fi fost instalată pentru a oferi diverse opțiuni declanșării exploziei de către sinucigaș sau de celula care a planificat atentatul.

Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternică decât cele utilizate în general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atâtea indicii că artificierul care a confecționat bomba "s-a străduit să fabrice un detonator fiabil".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu