Cum ar putea evolua situaţia economică din Grecia

Embed:

Tot mai mulţi analişti economici spun că ieşirea Greciei din Zona Euro este inevitabilă, dacă liderii europeni vor adopta noi măsuri de austeritate. Jurnaliştii de la "Business Insider" au realizat un studiu privind consecinţele acestei decizii.

Revista americană "Business Insider" scrie că Grecia ar putea reveni la drahmă. Dar aceasta se va devaloriza în scurt timp în raport cu alte monede. Din cauza creşterii rapide a preţurilor, inclusiv pentru produsele de bază, economiile de o viaţă ale populaţiei elene se vor epuiza.

Potrivit altui scenariu al analiştilor economici, chiar dacă mai puţin decât drahma, şi euro se va devaloriza în timpul apropiat. Iar investitorii îşi vor păstra economiile în dolari americani sau franci elveţieni, de teamă că şi alte state ar putea părăsi zona euro.

"Business Insider" mai scrie că declaraţiile făcute de unii oficiali eleni conduc spre un alt scenariu: ieşirea Greciei din Zona Euro ar putea favoriza producerea unei lovituri de stat, iar în rezultat ar putea începe un război civil.

Totodată, dacă Grecia părăseşte zona euro, instituţiile financiare din comunitatea europeană vor suferi pierderi enorme, iar acest lucru ar putea pune în pericol solvabilitatea sistemului bancar de pe bătrânul continent.

Doar în primul an după renunţarea la moneda unică europeană, pierderile înregistrate de Grecia ar putea depăşi 50 la sută din PIB, mai scrie "Business Insider".

Totodată, efectul de contagiune va fi foarte greu de evitat, iar Spania, Italia şi Portugalia vor întâmpina şi mai multe dificultăţi în a găsi investitori care ar dori să le cumpere obligaţiunile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu