Cum ANTIFA pregătea vărsări de sânge în Moldova. Anchetatorii prezintă corpurile delicte

Embed:

În urma percheziţiilor efectuate în mai mult de 15 locuri, reprezentanții forțelor de ordine au găsit arme şi muniţii, inclusiv, pistoale cu amortizator, grenade şi aruncătoare de grenade, dar şi cutii cu trotil cu declanșare de la distanță.

De asemenea, au fost depistate măști, uniforme militare şi sute de mii de dolari. Mai mulţi membri ai grupării au fost reţinuţi şi sunt interogaţi într-un dosar penal deschis pentru crearea unei organizații criminale. Ei riscă închisoare pe un termen de la opt la 15 ani.

Perchezițiile în cele peste 15 locuri din țară au început dimineața și au durat aproape nouă ore. "O să verificăm veridicitatea acestor arme, unde şi cum au fost folosite", a spus procurorul Oleg Bobrov. 

Proprietarul unuia dintre apartamentele percheziţionate, Mihail Amerberg, susţine că nu are nicio legătură cu organizaţia ANTIFA şi că nu cunoaşte despre planurile acesteia: "Eu niciodată nu am colaborat cu vreo organizaţie extremistă. Am auzit de această organizaţie, dar nu sunt membrul acesteia şi nu am nicio legătură cu organizaţia respectivă."

Percheziţii au avut loc şi în locuinţa pe care o închiria unul dintre membrii ANTIFA, Pavel Grigorciuk. Poliţia a depistat pistoale cu surdină, lansatoare de grenade, dar si sume mari de bani. Potrivit oamenilor legii, este vorba despre sute de mii de dolari şi ruble ruseşti.

Procurorii spun că activiştii ANTIFA puneau la cale organizarea unui "Maidan" la Chişinău, imediat după alegerile parlamentare. Pregătirile au fost deconspirate după interceptarea convorbirilor telefonice ale acestora.

Urmărirea penală în acest caz a fost iniţiată încă în primăvară. De atunci, au fost acumulate probe care dovedesc intenţia grupării extremiste de a destabiliza situaţia în ţară prin organizarea unor proteste violente înainte, dar şi după alegerile parlamentare. Demascarea planurilor a fost posibilă grație infiltrării în această structură a unui agent sub acoperire.

"Un anumit grup de persoane, sub pretextul creării  unei organizații care pledează pentru drepturile omului, dacă doriți, în realitate au ca scop întreprinderea măsurilor și acțiunilor de diversiune, de preluare, dacă doriți, într-o anumită ipostază, prin violență, a conducerii RM" a explicat procurorul Viorel Morari. 

Poliţiştii spun că membrii grupării recrutau studenţi nevoiaşi, cu ajutorul unor profesori de la instituţii de învăţământ superior. Reprezentantul unei universități şi fost identificat.

"Sub pretextul de a încleia diferite foi volante sau informative prin municipiul Chişinău se selectau acele persoane care sunt gata să meargă la mai mult decât la încleierea acestor foi volante şi erau recrutate în această organizaţie ANTIFA", a afirmat ofiţerul de poliţie Gheorghe Cavcaliuc.

Activiştii Antifa au atras în organizaţie şi un militar din capitală, care avea acces la informaţii secrete, dar şi la arme. De asemenea, poliţiştii spun că din grupare făceau parte persoane judecate anterior pentru tâlhării, jafuri sau huliganism. Unii dintre ei sau părinţii lor erau cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Tot astăzi, procurori, ofițerii SIS și polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile membrilor altor organizații extremiste. Este vorba despre aşa-numitele "Scutul Social", "Restruct Moldova", "Russkiy Leghion", "Noua Legiune" și altele. Printre lucrurile depistate sunt măști și cagule, cuțite și cartușe.

Procuratura Generală a anunțat că unul dintre principalii lideri ai mișcărilor respective a fost reținut, dar încă nu a dat detalii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu