Cum alegem un cocoș bun de sămânță, nu doar pentru zeamă. Ce zic specialiștii

Embed:

Ţanţoş, cu pene colorate şi o creastă de invidiat.

Aşa trebuie să arate un cocoş bun de sămânţă. Nu de alta, dar anume de el depinde dacă găinile vor scoate pui mulți și sănătoși.

Şi dacă tot am intrat oficial în anul cocoşului, este bine să știm cum deosebim un adevarăt rege al coteţului de cel care este bun doar de zeamă. 

Ion Moraru este un tânăr fermier din satul Sipoteni, raionul Călăraşi. De mai bine de 12 ani, crește găini așa că știe mai bine decât alții cum arată un cocoș bun de sămânță

"Cocoşii se deosebesc cu vârsta de 120 de zile. Se ia cocoşul, se vede greutatea lui. După aspect, penajul să fie cât mai frumos şi în popor se mai zice că care cântă cel mai tare acela e mai bun de reproducţie", a spus bărbatul.

Ion Moraru spune că greutatea ideală a unui cocoş bun este de până la cinci kilograme.

Sătenii spun că au propriile lor secrete atunci când cumpără un cocoş. Dar chiar de se întâmplă să greșească, nu-i mare pagubă - ajunge în oală. 

Specialiştii îndeamnă cumpărătorii să fie atenţi când cumpără un cocoş. 

"Gospodarii care caută totuşi un cocoş de sămânţă trebuie cumpăra de la piaţă. Vânzătorul trebuie să dispună numaidecât de certificat sanitar-veterinar.Poate să fie bolnav şi anume de o boală infecţioasă, iar unde va fi dus, poate să molipsească celelalte păsări", a menționat medicul veterinar, Constantin Stratulat. 

Preţul unui cocoş este, în medie, de 200 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu