Cum alegem şi cât costă CARNEA DE MIEL în acest an pe piaţa naţională

Embed:
În aceste zile, mieii sunt la mare căutare. Astfel, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor îşi intensifică controalele la abatoarele din ţară, pentru a vedea în ce condiţii sunt sacrificate animalele şi dacă producătorii respectă cerinţele de calitate atunci când scot mieii la piaţă.

Vladimir Ududovici deţine una dintre cele mai mari ferme de animale din ţară noastră. Aici cresc peste trei mii de viţei, aproximativ 1.500 de oi, 500 de capre, dar şi câteva bovine. În aceste zile, în abator sunt sacrificaţi doar miei, pentru ca moldovenii să aibă carne proaspătă pe masa de Paşte.

"Sacrificăm mai mulţi miei şi iezi. Până vineri vom sacrifica în jur de 500 de capete. Preţurile de piaţă joacă de la 70 de lei la 85 de lei. Noi cantităţi mai mari vindem 65-70 de lei kilogramul. Preţurile s-au păstrat aceleaşi de anul trecut. Eu recomand de la 6 până la 10 kilograme. E cel mai ideal. Dacă vorbim de ied, 5-7 kilograme este ideală carnea", a menţionat Vladimir Ududovici, un antreprenor. 

Antreprenorul reuşeşte şi să exporte. De exemplu, carnea de ovină este solicitată în Federaţia Rusă, iar în ţările arabe ajung viţei vii.

"Avem trei mii de tăuraşi cu o greutate medie de 500 kg. Exportăm bovina în ţările arabe. În masă vie exportăm în Egipt. Chiar nu demult am făcut un export", a mai spus Vladimir Ududovici.

Întreg procesul de sacrificare este urmărit de un medic veterinar, care la final aplică marcajul corespunzător. Doar după asta carnea poate fi scoasă pe piaţă.

"După ce cercetăm carcasurile, aplicăm ştampila. Demonstrează că carnea este sănătoasă şi vine direct din abator", a spus Gheorghe Barbaian, un medic veterinar.

"Trebuie să duc cont de calitate, de ordine, de curăţenie, de toate procedurile care se fac aici. Pielicelele sunt sărate, sunt
păstrate, şi dacă apar cumpărători, le vindem", a spus Ecaterina Rotari, administratoarea abatorului.

Reprezentanţii ANSA îndeamnă consumatorii să cumpere carnea doar din locuri autorizate, să fie atenţi la condiţiile de păstrare, aspectul şi mirosul acesteia.

"Este important să atragem atenţia la calitatea cărnii, în primul rând la aspectul fizic, la culoare. Să vedem condiţiile în care este comercializată. Nu importăm carne de miel şi ne putem asigura consumul cu producţie proprie", a spus Ion Sula, directorul ANSA. 

În ţară avem 121 de abatoare şi puncte de sacrificare a animalelor certificate de ANSA.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu