Cum ajung vaccinurile în cele mai inaccesibile colțuri ale lumii (GALERIE FOTO/VIDEO)

Embed:

Niciun copil nu trebuie să moară din cauza maladiilor care pot fi prevenite. Din acest motiv imunizarea este una dintre soluțiile cele mai eficiente pentru a avea copii sănătoși. Aproape jumătate dintre copiii planetei sunt asigurați cu vaccinuri de către cea mai mare organizație internațională, care luptă pentru drepturile copiilor - UNICEF.

Ea susține programele de imunizare în peste 95% dintre țările lumii, iar acest lucru e posibil doar datorită miilor de voluntari și lucrători medicali. Fotografiile de mai jos prezintă căile lungi pe care le parcurg aceștia pentru a proteja copiii de boli.

Lucrătorii medicali urcă munți

Războiul este timpul perfect pentru răspândirea infecțiilor. Pentru că majoritatea spitalelor din Yemen au fost bombardate sau abandonate, a fost estimat că la fiecare 10 minute un copil decedează din cauza unei maladii, ce poate fi ușor prevenită.

Din cauza lipsei inițiativelor de aplanare a conflictului, UNICEF și partenerii săi reacționeazăprompt, cu acțiuni masive. Anul trecut a fost derulată o campanie de combatere a izbucnirilor de holeră în zone cu risc sporit, inclusiv în locurile, în care alte servicii de sănătate au fost oprite din cauza conflictului armat.

Din ușă în ușă, lucrătorii medicali au ajuns la 1,5 milioane de oameni, activând în condiții extrem de dificile. Peste 4,6 milioane de copii au fost vaccinați împotriva poliomielitei și mai mult de 731 de mii – împotriva rujeolei.

Fiecare specialist, căruia îi este încredințară vaccinarea copiilor, a trebuit să traverseze linii de frontieră ale conflictelor armate, munți, văgăune pentru a vaccina, într-un final, copiii. Încetarea acestor acțiuni este inadmisibilă. În Yemen, copiii decedează mai des din cauza maladiilor care pot fi prevenite, decât din cauza violenței.

De asemenea, bolile se pot răspândi extrem de rapid  în urma calamităților naturale, atunci când copiii întâmpină greutăți în găsirea surselor de apă sigure, a toaletelor și a săpunului.

După un cutremur devastator în Papua Noua Guinee în 2018, UNICEF a susținut o campanie de vaccinare națională pentru a proteja copiii de poliomielită, rujeolă și rubeolă. În urma acesteia, aproape 1,3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani au fost vaccinați împotriva poliomielitei, iar 1,2 milioane – împotriva rujeolei și rubeolei. 

Lucrătorii medicali traversează râuri

În 2017, UNICEF a achiziționat 2,7 miliarde de vaccinuri. Calea voluntarilor a început în depozitele de distribuție și a luat sfârșit în mai multe colțuri ale lumii.

Indiferent de locul în care se află, copiii vaccinați au o șansă mai mare să supraviețuiască, să prospere și să își valorifice potențialul. Din această cauză UNICEF și-a propus să livreze vaccinurile în cele mai greu accesibile locuri de pe planetă, inclusiv copiilor care locuiesc pe malul opus al acestui râu.

Insistența lucrătorilor medicali în aprovizionarea cu vaccinuri este răsplătită – anual, imunizarea salvează mai mult de două milioane de vieți de infecții cu potențial letal, cum ar fi rujeola, diareea și pneumonia.

Recepționarea vaccinurilor este insuficientă. Pentru a-și păstra eficacitatea, acestea trebuie păstrate în genți frigorifice. Dacă la vreo etapă a transportării temperatura în interiorul genții scade mai jos de 2 grade sau crește mai sus de 8, vaccinurile devin inutilizabile.

Nu este o treabă ușoară, dar ei nu pot renunța. În ciuda progresului, aproximativ 20 de milioane de copii nu își recepționează nici măcar vaccinurile de bază, rămânând vulnerabili în fața maladiilor periculoase.

Ei parcurg căi lungi, foarte lungi

Chiar și atunci când nu există vreo urgență, rețeaua lucrătorilor UNICEF ajută la vaccinarea copiilor care încă nu și-au primit vaccinul. Acolo unde sărăcia și distanța fac mai greu accesibilă vaccinarea, voluntarii și lucrătorii sunt gata să acopere aceste lacune.

Și în afara drumurilor, pe bărci…

Distanța nu este singura piedică în calea vaccinării copiilor. Lucrătorii UNICEF lucrează cu avocații poporului pentru a combate cele mai frecvente mituri legate de vaccinare și se asigură că familiile cunosc beneficiile salvatoare ale imunizării de rutină.

Cu bicicleta…

O mulțime de copii sunt mai protejați de boli decât până acum, dar încă există o mulțime de lucruri de făcut. În regiunea Kayes din Mali, o zonă dominată de extracția ilegală a aurului, doar 41% dintre copii au acces la vaccinurile necesare. În acest caz, vaccinurile mobile sunt singura soluție a problemei.

Și pe calea aeriană…

Chiar și până la izbucnirea conflictului în Sudanul de Sud, această țară a fost una dintre cele mai greu accesibile din lume pentru livrarea vaccinurilor. În acel loc, drumurile sunt inaccesibile, iar călătoria poate fi periculoasă.

Atunci când toate căile sunt epuizate, UNICEF derulează „Misiunile de Răspuns Rapid”. Astfel, ei utilizează orice este necesar pentru a ajunge la cele mai disperate comunități, în cele mai greu accesibile locuri din Sudanul de Sud. În unele dintre acestea, poate fi utilizat doar elicopterul.

Ei gândesc în afara oricăror șabloane

Într-o regiune îndepărtată din Vanuatu, familiile nu au acces la centrele de sănătate sau electricitate și pot fi vizitați doar mergând pe jos sau utilizând corăbiile locale de dimensiuni mici, denumite „banana boats”. Din cauza accesului restricționat la această comunitate, unul din cinci copii pierde vaccinurile vitale, necesare pentru supraviețuire.

Micuța Joy a ratat primul său vaccin, necesar imediat după naștere, pentru că nicio asistentă medicală nu era de găsit în acea săptămână  în regiunea în care se află aceasta, iar până la cel mai apropiat centru de sănătate era un drum prea lung de parcurs pentru mama sa.

Însă acum, datorită unui nou program care utilizează o dronă pentru a livra vaccinurile în localități îndepărtate, copiii ca Joy nu vor mai rata vaccinurile necesare supraviețuirii în viitor.

Aproximativ o treime dintre cei 27 de milioane de copii care se nasc în India în fiecare an nu sunt vaccinați pe măsură în primul an de viață. Din această cauză ei rămân vulnerabili în fața bolilor și le permit lucrătorilor medicali să-i ajute.Capacitatea aprovizionării cu vaccinuri a celor mai greu accesibile locuri de pe planetă  este importantă pentru că niciun copil nu trebuie să piardă lupta pentru viață din cauza bolilor ce pot fi prevenit, scrie sanatateinfo.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu