Cum acționează neurotoxina cu care au fost otrăviţi fostul spion rus și fiica sa

Embed:

Novicioc, neurotoxina cu care au fost atacați fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, este o armă chimică de uz militar mult mai puternică decât, de pildă, VX, substanța folosită în asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, transmite Euronews, scrie digi24.ro.

Spre deosebire de alte neurotoxine cunoscute, care sunt folosite sub formă de vapori sau în stare lichidă, novicioc este utilizat ca pulbere ultra-fină.

Cum acționează această arma chimică? Novicioc este alcătuită din două componente care devin toxice în momentul în care sunt amestecate.

După ce pătrunde în organism, novicioc perturbă "semnalele" chimice care există între țesuturi și organe, determinând o "supraîncărcare a acestui proces, fapt care duce la pierderea controlului asupra mușchilor și, treptat, asupra tuturor funcțiilor corporale.

Următorul efect secundar: dificultățile de respirație, salivație crescută, convulsii, paralizie și, în anumite situații, decesul.

Premierul britanic Theresa May a declarat luni, în Parlamentul de la Londra, că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu