Cum a fost reţinut Vlad Filat şi ce a declarat de la tribuna Parlamentului înainte de a fi arestat

Embed:

Pe 15 octombrie 2015, Vlad Filat își rostea ultimul discurs de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova.

Discursul său a fost urmat de ridicarea imunității. Procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității lui Vlad Filat, pentru acest lucru dându-și votul 79 de deputați. 

Filat a fost reținut în sala de şedinţe a Parlamentului, în urma unui autodenunţ lui Ilan Șor, pe atunci, primar de Orhei, în care spunea că timp de mai mulți ani i-ar fi oferit ex-premierului mită în valoare de 250 de milioane de dolari.

Fostul premier a fost reţinut pentru un termen de 72 de ore, iar pe 18 octombrie a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Dosarul lui Vlad Filat a fost expediat în instanță pe 23 decembrie 2015. Acesta a fost examinat de un complet format din trei magistrați ai Judecătoriei Buiucani. Ședințele de judecată au avut loc cu ușile închise, la solicitarea procurorului care a instrumentat dosarul, Adriana Bețișor.

Decizia de condamnare la nouă ani de detenție a fost pronunțată pe 27 iunie 2016, asta deși procurorii au cerut 16 ani de pușcărie. Vlad Filat a fost plasat în Penitenciarul 13 din Chișinău.

Doi ani mai târziu, avocații au cerut rejudecarea primului dosar al fostului prim-ministru, deoarece, potrivit lor, la etapa anchetei s-ar fi comis multiple încălcări, lui Filat fiindu-i atribuite companii care nu i-au aparținut vreodată, prin intermediul lor fiindu-i atribuite ilegal peste 10 milioane de euro.

Apărarea fostului prim-ministru a depus două cereri de revizuire a sentinței de condamnare a acestuia, una, pe 1 martie 2019, iar alta, pe 12 iunie 2019.

În luna august curent, pedeapsa a fost redusă cu aproape doi ani printr-o decizie a Judecătoriei Chişinău cu sediul Ciocana, în baza decizie CEDO privind condițiile de detenție.

Între timp, pe numele lui Vlad Filat a fost pornit un nou dosar penal, în care este suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari și riscă până la 10 ani de închisoare.

 

 

 

loading...

Lasă un comentariu