Cum a fost organizat Campionatul European pe parcursul anilor

Embed:

EURO 2012 va fi al treilea Campionat European găzduit de două ţări simultan, după Belgia-Olanda din 2000, şi Austria-Elveţia din 2008. Publika TV vă prezintă evoluţia celui mai important turneu fotbalistic din Europa de la prima sa ediţie până în prezent.

Ideea de a organiza un campionat continental de fotbal îi aparţine francezului Henri Delaunay. În 1927 el a propus ca naţionalele din Europa să concureze pentru titlul: cea mai bună echipă de pe bătrânul continent.

Din păcate, termenul "Europa" nu era reglementat în fotbalul de atunci. Singură organizaţie internaţională de fotbal din lume era FIFA. La ideea europenelor s-a revenit abia în 1958, la patru ani de la fondarea UEFA şi la trei ani de la moartea lui Delaunay.

La primele ediţii ale turneului care urma să se dispute o dată la patru ani, nu exista o ţară gazdă. Toate partidele din Play Off se jucau din două meciuri după sistemul acasă/în deplasare şi doar semifinalele şi finala se disputau pe un teren neutru.

Revoluţia Campionatului European s-a produs în 1980. Ediţia din acel an a avut calificări, iar la turneu a fost introdusă pentru prima dată faza grupelor. EURO-1980 s-a disputat în Italia. Mai apoi, gazde ale europenelor au devenit: Franţa în 1984, Germania în 88, Suedia în 92 şi Anglia în 1996.

EURO 2000 a fost primul turneu care s-a desfăşurat în două ţări simultan. Olanda şi Belgia au aplicat pentru a găzdui turneul, iar UEFA a acceptat provocarea. Peste opt ani, Austria şi Elveţia au organizat europenele, iar pe 18 aprilie 2007, Ucraina şi Polonia au fost numite gazde ale campionatului din acest an.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu