Cum a fost învestit în funcţie fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin VIDEO

Embed:

Ultimul preşedinte ales al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost învestit în funcţie pe 7 aprilie 2005. Presa a scris despre ceremonie că a fost una scurtă şi modestă.

Ceremonia de învestire a lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte, pentru cel de-al doilea mandat, a avut loc în sala mare a Palatului Republicii. După ce preşedintele Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, a citit decizia de validare a scrutinului prezidenţial, Vladimir Voronin şi-a depus jurământul constituţional.

La eveniment au participat primul preşedinte al ţării, Mircea Snegur, deputaţi şi miniştri, reprezentanţi ai Comisiei Electorale Centrale şi societăţii civile, dar şi oficiali ai misiunilor diplomatice acreditaţi în Moldova.

În discursul său, Voronin a vorbit despre integrarea europeană a Republicii Moldova ca fiind o prioritate pentru următorii patru ani. Înainte de învestire, Voronin a fost binecuvântat de mitropolitul Vladimir, care a oficiat o slujbă, cu această ocazie, la Catedrala Mitropolitană.

Liderul PCRM a fost reales în funcţia de preşedinte al Moldovei pe data de 4 aprilie 2005, cu votul a 75 de deputaţi. Pe lângă cei 56 de comunişti, pentru el au votat deputaţii creştin-democraţi, democraţi şi social-liberali, care au spus că au procedat astfel în interes naţional. Singurii care au refuzat să-l susţină pe Voronin au fost reprezentanţii din Alianţa Moldova Noastră.

Contracandidatul său, academicianul Gheorghe Duca, a primit un singur vot.

Vladimir Voronin a fost primul preşedinte ales de Parlament, după reforma constituţională din 2000. El a deţinut funcţia de şef al statului în perioada 2001-2009.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu