Cum a comentat Maia Sandu faptul că numele Greceanîi se regăsește în raportul Kroll

Premierul Maia Sandu evită să comenteze faptul că numele soțului Zinaidei Greceanîi se regăsește în raportul Kroll.

"Acest lucru trebuie să-l califice procuratura. În momentul în care o să avem un procuror general, investigaţiile adevărate pe acest furt al miliardului vor începe şi respectiv sancţiunile le vor stabili tot procuratura şi instanţele", a menţionat Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Menţionăm că Maia Sandu este partener de coaliție cu Zinaida Greceanîi şi a votat-o în funcția de președinte al Palramentului.

Totodată, fiind întrebată dacă este pregătită să răspundă pentru votul acordat care a permis furtul miliardului, Maia Sandu a declarat că: "Nu am acordat un vot care să permită furtul miliardului. Furtul miliardului este descris în raportul Kroll".

Amintim că recent a fost publicat raportul Kroll 2, care conţine mai multe nume de politicieni renumiţi din ţara noastră, dar şi denumiri de companii administrate de aceştia. Printre ei se numără Ilan Şor, Petru Lucinschi, cumătrul lui Igor Dodon - Viorel Melnic, firmele rudelor lui Vlad Filat şi a raiderului numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon.

Potrivit procurorilor, frauda bancară din ţara noastră a avut loc în perioada 2007-2014. Astfel, schemele de acordare a creditelor neperformante de la băncile cu probleme ar fi fost puse la cale încă în perioada guvernării comuniste, mai exact când Igor Dodon deţinea funcţia de ministru al Economiei în Guvernul Tarlev, iar Zinaida Greceanîi - funcția de ministru al Finanțelor. Anume ministerul condus de Greceanîi a numit reprezentanții statului în Consiliul de Administrare al Băncii de Economii. În acea perioadă, statul deținea 56 la sută din acțiunile băncii şi putea influența politica de creditare.

În 2008, când Greceanîi a ajuns prim-ministru, și-a numit soțul, Alexei Greceanîi, în Consiliul de Administrare al Fabricii de Vin din Cojușna. Potrivit presei, datorită funcţiei de premier, aceasta l-a ajutat să ia un împrumut de peste 1,6 milioane de euro și jumătate de milion de dolari de la BEM. Doi ani mai târziu, întreprinderea a falimentat, iar în 2011, prin intermediul unei companii off-shore, la care soţul Zinaidei Greceanîi era proprietar-beneficiar, a luat un nou credit - de 40 de milioane de lei de la Banca de Economii sub pretextul de a răscumpăra gajul Fabricii de Vinuri din Cojușna. 

Informaţia despre implicarea soţului Zinaidei Greceanîi în frauda bancară figurează în raportul Kroll 1. Telegraph.md mai scrie că, în perioada anilor 2006 - 2010, mai multe companii afiliate lui Igor Dodon au împrumutat de la BEM peste zece milioane de dolari. Proprietarul acestui grup de companii, intrate în insolvabilitate, ar fi unul dintre finanțatorii Partidului Socialiștilor și prieten al lui Igor Dodon.

Citeşte şi: Raportul Kroll 2: Ilan Şor, Viorel Melnic şi Petru Lucinschi sunt doar câteva nume cunoscute, care apar în document

Totodată, printre marii beneficiari ai banilor din BEM, Unibank şi Banca Socială se numără şi fostul liberal-democrat Vlad Filat, formațiune din care a făcut parte și actualul premier Maia Sandu. Filat a obţinut surse financiare prin intermediul companiilor rudelor acestuia, una dintre acestea purtând denumirea de "CARAVITA CO".

CITEȘTE ȘI: Igor Dodon: Maia Sandu a votat și a semnat pentru ca miliardul furat să fie pus pe spatele cetățenilor

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu