Culturile cerealiere, în PERICOL! Pământul este uscat până la o adâncime de UN METRU în unele zone (HARTĂ)

Embed:

Ploile din ultima perioadă nu au fost suficiente pentru a spori rezervele de umiditate în sol. Pe o bună parte din teritoriul țării, acestea sunt foarte reduse.

Potrivit reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în nordul țării, pământul este practic uscat până la o adâncime de un metru în raioanele Soroca, Glodeni, Fălești, Șoldănești, Rezina, și Sângerei. Cu aceeaşi situaţie se confruntă raionul Camenca și municipiul Tiraspol.

Umiditatea solului este scăzută și în partea de sud a țării, mai exact în raioanele Leova, Comrat și Ceadîr-Lunga. Meteorologii spun că, din această cauză, sunt afectate în special culturile cerealiere.

Rezervele de umiditate în sol sunt satisfăcătoare doar în raioanele Cahul, Vulcănești, Anenii Noi, Briceni, Ocnița și municipiul Bălți.

Potrivit meteorologilor, ploile ne vor ocoli în această săptămână, iar temperaturile vor ajunge până la 28 de grade Celsius. Doar joi se prevăd averse, însoțite de descărcări electrice

"Prognozele recoltelor la cereale pentru grâul de toamnă sunt optimiste, puţin mai mici comparative cu 2014. Sunt preconizate conform calculelor, recolte de 2,8 până la 3,6 tone la hectar. Ceea ce pentru însămânţările care s-au făcut în Republică, cred că se vor aduna strictul necesar, inclusiv şi material semincer, grâu furajer şi alimentar", a declarat directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Anatol Puțuntică.

FOTO: meteo.md

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu