"Cultura, sportul şi cinematografia din Moldova necesită un cadru legislativ adecvat"

Embed:

Protejarea patrimoniului cultural, precum şi susţinerea sportului şi a cinematografiei ar trebui să se regăsească printre priorităţile statului. Crearea unui cadru legislativ adecvat ar constitui un prim pas în acest sens. Problema a fost discutată la ediţia specială de aseară, din cadrul campaniei "Eu sunt Moldova!", lansată de Publika TV.

Sancţiunile pentru distrugerea monumentelor de arhitectură sunt simbolice, iar pentru a schimba lucrurile, autorităţile şi societatea civilă ar trebui să-şi unească eforturile.

"Sperăm noi că vor crea acel cadru legislativ pentru protecţia monumentelor în republica noastră. Până în prezent nu a fost deschis niciun dosar penal pentru toate demolările care s-au făcut", spune Mihai Rusu, director Muzeul Naţional de Etnografie.

Soluţia ar fi crearea unui cadlu legislativ care ar permite atragerea investiţiilor private în sport sau cinematografie.

"E mult mai important acum un cadru legislativ care să permită atragerea sectorului privat în domeniu. În domenii atât de sensibile şi importante cum ar fi sportul, cum ar fi cinematografia, sectorul privat poate fi atras", a menţionat Sergiu Prodan, regizor.

Potrivit lui Pavel Ciobanu, preşedinte Federaţia de Fotbal, ar fi necesară o lege despre sponsorizare, astfel ca oamenii din business să vină, să acorde bani. "Pe lângă Guvern, pe lângă prim-ministru să fie un consiliu de specialişti în care să intre oameni din domeniul sportului, culturii şi ei să distribuie mai departe banii ăştia", a mai adăugat Ciobanu.

Dorectorul studioului Moldova-Film se declară optimist: "Dacă nu este finanţare nu e neapărat să nu fie cinematografie. Atâta timp cât există creativitate, cât există iniţiativă, se pot face proiecte, chiar cu forţele proprii. În momentul când există o problemă  trebuie să vii şi cu o soluţie".

Amintim că campania "EU sunt Moldova!", lansată de Publika TV, va dura până pe 28 august.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu