Cultivați dragostea față de cultură. Cum își doresc autoritățile să motiveze părinții

Embed:

Poveşti citite de oameni de cultură. Autorităţile îşi propun să-i motiveze pe părinţi să le cultive micuţilor dragostea faţă de lectură. În acest scop a fost lansat programul "Ascultă povestea mea preferată". În fiecare lună, câte o personalitate va prezenta copiilor basmul său preferat. Startul proiectului a fost dat de ministrul Culturii, Monica Babuc, la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă".  

Înconjurată de zeci de copii, ministrul Culturii s-a aşezat pe un scaun şi a citit poveşti.

 Într-o zi, mama vede la portiţă un om cu capul alb-dalb.
- Oare de ce nu latră câinele? Omul acela se lăsă în genunchi şi intră în ogradă tot sărutând pământul.
- E Sandu, a scăpat mama o farfurie din mână. Sărnamul, e mai cărunt decât mine. 

"Casa părintească" de Spiridon Vangheli este una dintre poveştile preferate ale ministrului Culturii.

Pe alţi micuţi i-a impresionat povestea despre învierea lui Hristos.

"Un porumbel s-a dus ca să se facă frumos ca să se ducă la biserică. Că el credea în Dumnezeu şi voia să cânte şi el acolo împreună cu toţi."

Potrivit ministrului Culturii, copiii citesc mai puţin din cauza tehnologiilor şi pentru că părinţii sunt prea ocupaţi.

"Dragi părinţi, nu există metodă mai bună în educaţie decât exemplul propriu şi cititul poveştilor înainte de somn. Este o chestie verificată de mine în copilărie şi verificată pe fiica mea în copilăria ei, aşa că citi şi poveşti copiilor. ", a declarat ministrul culturii Monica Babuc. 

În perioada următoare vor citi poveşti scriitorii Sergiu Botezatu şi Petre Popa, academicianul Mihai Cimpoi şi compozitorul Constantin Rusnac.

"Invitând personalităţi, care au atins ceva în viaţă, care ştiu ce înseamnă lectură şi cunoştinţele acumulate din cărţi să fie un exemplu pentru bunici, părinţi să le citească copiilor în glas.", a declarat Claudia Baban, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii. 

Pediatrii recomandă părinţilor să le citească poveşti micuţilor încă de la naştere, pentru a le dezvolta limbajul şi a le cultiva calităţi socio-emoţionale. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu