Culesul nucilor, maraton naţional pentru moldoveni. Care este preţul unui kilogram (VIDEO)

Culesul nucilor în luna septembrie a devenit un fel de maraton naţional pentru moldoveni. O spun specialiştii care afirmă că în ultimii ani suprafaţa livezilor de nuci creşte simţitor - cu câte 600 de hectare pe an. Aşa cum suntem printre primii în top zece exportatori de nuci din Europa, agricultorii de la noi nu pierd timpul în zadar şi au început culesul nucilor, scrie Prime.md.

 

Deşi cei de la Ministerul Agriculturii prognozează o producţie record de nuci, la fel ca şi cea de anul trecut, agricultorii se plâng că vor recolta cu 30 la sută mai puţin.

Muncitorii din satul Rediul de Sus au de golit o livadă de nuci care se întinde pe tocmai 10 hectare. Nu e mult de muncă, spun aceştia, mai ales că cei 150 de lei pe zi pe care îi câştigă le sunt de mare ajutor.

Cât de migăloasă este munca se vede cel mai bine pe mâinile zilierilor, care se înnegresc din cauza excesului de iod din coaja nucilor.

Şi pentru ca procesul de recoltare să fie de trei ori mai rapid, tradiţionalele bâte sunt lasate acasă, iar nucile sunt scuturate cu ajutorul unui tractor.

Livada în care mişună muncitorii aparţine agricultorului Nicolae Chipenco, care se ocupă cu această afacere de mai bine de 50 de ani. În tot acest timp, bărbatul spune că a reuşit descopere secretul unui miez de nucă calitativ.

CARE ESTE PREŢUL UNUI KILOGRAM DE NUCI AFLAŢI PE PRIME.MD

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu