Cuba s-ar putea confrunta cu o criză a energiei electrice. Care este motivul

Guvernul de la Havana a solicitat companiei de stat care produce energie electrică să îşi reducă producţia, după ce Statele Unite au impus sancţiuni pentru companiile care transportă petrol din Venezuela către Cuba, mişcare ce amplifică criza economică din statul comunist, potrivit Reuters.

Potrivit publicaţiei Invasor, deţinută de Partidul Comunist, producţia de energie electrică ar urma să fie redusă cu 10% pentru ca statul să poată să facă economie de petrol. Cantităţile de petrol alocate companiei producătoare de electricitate au început să fie reduse începând din 2016, însă sectorul rezidenţial şi serviciile de bază nu au fost afectate până acum. Cu toate acestea, situaţia s-ar putea schimba, notează Invasor.

Peste 95% din energia electrică din Cuba este produsă în termocentrale, cu ajutorul petrolului.

„Ne aflăm într-o situaţie critică, iar dacă în anumite momente ale zilei cantitatea de petrol alocată va fi epuizată, atunci va fi nevoie să oprim anumite capacităţi de producţie”, a anunţat aceeaşi publicaţie, care a adăugat că momentan nu sunt programate întreruperi de energie electrică.

În luna martie, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva companiilor şi navelor care transportă petrol din Venezuela către Cuba. Până acum, Cuba asigura o serie de servicii medicale în Venezuela în schimbul petrolului, iar Reuters notează că sancţiunile americane vor produce probleme serioase Havanei, întrucât lipsa resurselor financiare va îngreuna achiziţiile de petrol din alte surse.

Situaţia economică a Cubei s-a înrăutăţit în ultimii ani, după ce exporturile de nichel şi zahăr ale ţării au scăzut. Comerţul exterior al Havanei a scăzut cu 25% în perioada 2013-2017, iar situaţia de criză în care se află aliatul său strategic, Venezuela, a dus la o scădere a economiei cubaneze, scrie mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu