Cu frica-n sân prin Capitală: Clădirile abandonate prezintă un adevărat pericol pentru locuitori

Clădirile abandonate prezintă un adevărat pericol pentru locuitori. Asta pentru că multe dintre aceştia riscă să se prăbuşească în orice clipă sau să devină un adăpost pentru oamenii strazii. Mai mult, în prezent, legislaţia nu propune nicio soluţie. Problema a ajuns să fie discutată la Parlament, în cadrul unor audieri publice, cu participarea autorităţilor responsabile.

Potrivit deputaţilor, soluţia ar fi crearea unui registru de clădiri părăsite şi introducerea unei taxe de abandon. 

Numărul exact al clădirilor părăsite nu este cunoscut. Potrivit estimărilor aproximative, acesta ajunge la câteva zeci de mii în toată ţara.

"Este un mare pericol, pentru nimeni nu poate să garanteze că nu se poate prăbuşi. Autoritatea poate să instituie nişte taxe pentru aceste clădiri abandonate. Ele pot fi simbolice, pot fi mai mari", a spus directorul Agenţiei Supravegherea Tehnică, Andrei Vatamaniuc.

Mai mult, clădirile părăsite aduc pierderi în buget.

"Reprezintă o pierdere, agenţii economici sau proprietarii acestor clădiri foarte des intenţionat aşteaptă ca ele să degradeze, pentru a elibera terenul respectiv. Primăria nu poate influenţa sub nicio formă aceste aspecte, pentru că este proprietatea privată", a spus viceprimarul Capitalei, Victor Chironda.

Trecătorii spun că le e frică să meargă pe lângă clădirile părăsite.

"Când trec pe alături, mă simt incomod. Mă simt un sentiment neplăcut."

Deputaţii susţin că intenţionează să elaboreze un proiect de lege, care va aduce ordine în acest domeniu.

"Va trebui să dăm o definiţie ce înseamnă o "constucţie nefinalizată", ce înseamnă o "construcţie abandonată". Este extrem de grav, din punct de vedere urbanistic, inclusiv şi oraşul Chişinău, dar vorbim despre toată Moldova, arată ca un dezastru", a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Proiectul de lege urmează să fie elaborat în urma discuţiilor publice şi prezentat Guvernului şi Parlamentului pentru aprobare.

loading...

Lasă un comentariu