CSM condamnă incidentul de la Curtea de Apel Chişinău când Gheorghe Petic a fugit din sala de judecată

Embed:

Consiliul Superior al Magistraturii condamnă incidentul de săptămâna trecută de la Curtea de Apel Chişinău, când acuzatul de viol, Gheorghe Petic, a fugit din sala de judecată, chiar în timpul şedinţei.

Tot atunci, susţinătorii săi au agresat gardienii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi au intimidat verbal unii judecători. Unii membri CSM au calificat aceste acţiuni drept o presiune asupra magistraţilor şi o imixtiune în actul justiţiei. 

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii spun că susţinătorii lui Gheorghe Petic s-au aflat ilegal în sala de judecată, întrucât desfăşurarea mitingurilor cu scopul de a exercita presiune asupra magistraţilor sunt interzise prin lege, la o distanţă mai mică de 25 de metri de judecătorii.

"Mitingurile, demonstraţiile şi alte acţiuni desfăşurate la o distanţă mai mică de 25 de metri de localul în care se înfăptuieşte justiţia, dacă se fac cu scopul de a exercita presiune asupra judecătorilor se califică drept imixiune în activitatea lor".

"Atât timp cât legea prevede expres lucrul acesta, nu trebuie de tolerat şi de permis ca să participe la mitingurile şi demonstraţiile mai aproape de 25 de metri de instanţele de judecată".

"Este foarte complicat să examineze un dosar obiectiv şi multilateral în situaţia când există presiuni de aşa natură".

O altă opinie o are ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, care este şi membru al CSM."Nu pot să spun astfel că aceste proteste ar fi semnalat o intimidare sau o tentativă de a influenţa judecătorii, însă reiterez că toate acţiunile trebuie să fie în limita cadrului legal", a declarat Olesea Stamate, ministrul Justiţiei.Incidentul a avut loc în data de 17 iulie în timpul ședinței de judecată în cazul lui Gheorghe Petic. Fostul poliţist de frontieră, acuzat de viol, a fugit din sala de judecată, fiind ajutat de către mai mulţi susţinători. Asta după ce solicitarea avocaţilor de a-l elibera pe presupusul violator a fost respinsă.

Ulterior însă acesta a revenit în sala de judecată. După trei zile de şedinţă, Gheorghe Petic a fost eliberat. După incident , Curtea de Apel Chişinău a venit cu o adresare către conducerea țării, Consiliului Superior al Magistraturii și misiunile diplomatice acreditate la Chișinău.

Administraţia instituţiei a calificat incidentul din timpul examinării dosarului lui Gheorghe Petic drept o evadare. Totodată, a precizat că a fost o imixtiune şi presiune directă asupra judecătorilor care examinează acest caz, dar şi a tuturor magistraţilor din ţară

Lasă un comentariu