Criza politică din Italia se agravează. Premierul Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia

Embed:

Criza politică din Italia se agravează. Premierul Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia, înainte de a fi dezbătută în Parlamentul de la Roma o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Documentul privind votul de neîncredere a fost înaintat chiar de partenerul său de guvernare, Matteo Salvini, din cauza disensiunilor din coaliţie.

"După încheierea acestei dezbateri parlamentare, voi merge la preşedintele ţării pentru a comunica încheierea oficială a acestui guvern şi demisia mea personală", a spus prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte. 

Discursul lui Conte a fost aplaudat de membrii cabinetului de miniştri. Rând pe rând, aceştia au dat mâna cu şeful guvernului.

În aceste condiţii, preşedintele urmează să înceapă consultările cu partidele parlamentare, pentru a crea o nouă majoritate. În caz contrar, vor fi declanşate alegeri anticipate.

Conform legii, acestea ar urma să aibă loc în toamnă, în perioada când este aprobat bugetul. Ţinând cont de rezultatele favorabile ale ultimelor sondaje, precum şi de scorul obţinut la europarlamentare, actualul vicepremier şi ministru de Interne, Matteo Salvini, şi-ar dori ca ţara să meargă la anticipate.

El speră că va reuşi astfel să trimită în opoziţie principalul său concurent politic, Mişcarea Cinci Stele. Actuala coaliţie a Italiei a guvernat doar 14 luni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu