Criză pe piaţa imobiliară din Moldova. Ce spun economiştii

Embed:

Criza de pe piaţa imobiliară din Moldova este în plină ascensiune. Tot mai puţine locuinţe sunt date în folosinţă, iar municipiul Chişinău este în fruntea topului. Astfel, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul apartamentelor date în exploatare în ianuarie-martie 2014 s-a micşorat cu peste 13 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În capitală, numărul locuinţelor înregistrate a scăzut cu 27 la sută faţă de anul trecut. Şi în nordul ţării există o reducere cu aproximativ 12 la sută, fiind date în exploatare 69 de apartamente. O creştere semnificativă, de aproape 28 la sută, a fost înregistrată în centrul ţării, iar în sud au fost date în folosinţă 22 de apartamente. În total, în ţară au fost date în exploatare 463 de locuinţe.

Locuitorii Capitalei susţin că atât preţul imobilelor, cât şi rata dobânzii pentru credite este mare:

"Cu salariul din Moldova în nici un caz. Nu se pune problema ca să poţi să cumperi un apartament. Nu am apelat la credite, dar nici nu am încredere".

"Ca să îţi cumperi un apartament trebuie să îl iei ori în credit, ori să împrumuţi bani. Sau trebuie să ai afaceri. Atunci când îţi iei un credit intri în cursa şobolanului".

Economiştii susţin că pentru a stimula vânzările, firmele de construcţie ar trebui să-şi revadă strategiile de marketing.

"Agenţii economici privaţi trebuie să-şi regândească un pic atitudinea, trebuie să reducă preţurile. Băncile, atunci când va fi o cerere mare îşi vor permite să dezvolte pachete noi de creditare", a menţionat expertul economic Viorel Gârbu.

În primul trimestru al acestui an, au fost prestate lucrări de construcţie în sumă de aproape 900 de milioane de lei, în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arata statisticile oficiale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu