CRIZA DIN UCRAINA: Situaţia din Crimeea rămâne tensionată, iar câteva femei au fost bătute la Simferopol (LIVE TEXT)

Embed:

(UPDATE 21:02) Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova NU poate da ordine grupurilor armate pro-ruse din Crimeea să revină în cazărmi. Şi asta pentru ele nu se supun Moscovei.

(UPDATE 20:43) Bulgaria a recunoscut oficial legitimitatea noului guvern de la Kiev, scrie news.liga.net.

(UPDATE 20:36) Partidul "UDAR" cere să se renunţe la creditul promis de Fedraţia Rusă, scrie unian.net.

(UPDATE 20:36) Bătaie la Doneţk! Activiştii pro-ruşi i-au atacat pe participanţii la mitingul pentru o Ucraină unită, scrie unian.net.

(UPDATE 20:33) Criza economică din Ucraina se poate răsfrânge negativ asupra Uniunii Vamale. Despre acest lucru a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladmir Putin, scrie unian.net.

(UPDATE 19:35) În Crimeea pe teritoriul unei unităţi militare a fost reţinut un soldat rus, scrie unian.net.


(UPDATE 19:31) Directorul Departamentului resurse umane al Serviciului de grăniceri din Ucraina a fost eliberat,scrie unian.net.

(UPDATE 18:56) Ministerul de Interne al Ucrainei a precizat că în Crimeea se află ilegal 3.600 de militari ruşi. Ministerul a precizat că numărul nu este exact, deoarece mulţi soldaţi se ascund, scrie unian.net.

foto: reuters

(UPDATE 18:53) Miniştrii de Externe ai Danemarcei şi Elveţiei efectuează o vizită oficială în Ucraina, scrie unian.net.

(UPDATE 18:11) Directorul Departamentului resurse umane al Serviciului de grăniceri din Ucraina a fost răpit de motociclişti ruşi în Crimeea, scrie news.liga.net.

foto: dpsu.gov.ua

(UPDATE 17:56) Totodată, pe Piaţa Independenţei din Harcov are loc un miting pro-rusesc, scrie unian.net.

foto: kh.vgorode.ua

(UPDATE 17:50) La Odesa are loc un miting pentru păstrarea unităţii Ucrainei. În jur de 500 de persoane s-au adunat în faţa Consiliului regional.

(UPDATE 17:43) Deputatul ucrainean Petr Poroşenko a anunţat încadrul unui breafing că se va deplasa în Crimeea pentru a discuta cu militarii şi locuitorii din peninsulă, scrie unian.net. Precizăm că potrivit unui sondaj realizat în perioada 25 februarie-4 martie, Poroşenko este lider în preferinţele ucrainenilor pentru funcţia de preşedinte. Pe următoarele poziţii se află Vitali Kliciko şi Iulia Timoşenko.


(UPDATE 17:37) Turcia este prima ţară care va acorda ajutor Ucrainei dacă tătarii din Crimeea vor fi în pericol. Despre a cest lucru a precizat Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Ahmet Davudoglu, într-o discuţie cu reprezentantul tătarilor Mustafa Jemilev, scrie unian.net.

(UPDATE 17:31) BERD este disponibilă să acorde Ucrainei până în anul 2020 credite în valoare de cinci miliarde de euro. Reprezentanţii băncii au precizat că sunt gata să colaboreze cu noua putere de la Kiev, scrie unian.net.

(UPDATE 17:27) În Crimeea au fost observaţi soldaţi din batalionul cecen "Vostok", scrie unian.net.

(UPDATE 15:30) Observatorilor OSCE nu li s-a permis trecerea în Crimeea. Anunţul a fost făcută de ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, scrie delfi.it. Amintim că, la cererea autorităţilor de la Kiev, 15 ţări ale OSCE au format o comisie militară de observatori.

(UPDATE 15:05) Câteva femei din Simferopol care manifestau împotriva unui război în Crimeea au fost bruscate şi bătute de un grup de bărbaţi, anunţă korrespondent.net. Manifestantele s-au ales cu o serie de vânătăi.

(UPDATE 14:37) Situaţia din Crimeea rămâne tensionată. Constatarea aparţine secretarului Consiliului de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Andrei Parubii. Totodată, oficialul speră că în curând va fi găsită o metodă pentru rezolvarea situaţiei din Crimeea la masa de negocieri, transmite interfax.com.ua.

(UPDATE 14:19) Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

(UPDATE 13:50) În Rada Supremă de la Kiev a fost înregistrat un proiect privind aderarea Ucrainei la NATO, notează unian.

(UPDATE 13:45) Forţele speciale ruse cer militarilor ucraineni din oraşul Kerci să depună armele, scrie unian.

(UPDATE 13:35) Uniunea Europeană este gata să acorde ajutor financiar Ucrainei, în valoare de 11 miliarde de euro. Declaraţia a fost făcut de preşedintele comisiei europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit oficialului european, ajutorul de la Bruxeless va fi trimis în Ucraina pe parcursul anilor următori. Anterior UE a promis Ucrainei ajutor pentru a lichida datoria faţă de Rusia la gaz, în valoare de 2 miliarde de dolari. 

(UPDATE 13:33) Uniunea Europeană este gata să acorde Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 11 miliarde de euro. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

(UPDATE 13:21) Fostul preşedinte al Ucrainei, Victor Iuşcenko, a declarat că e necesar ca Vladimir Putrin să fie presat în continuare. În acelaşi timp, fostul oficial susţine că preşedintele Federaţiei Ruse se teme de două lucruri: de reacţia comunităţii internaţionale şi de reacţia propriului popor, notează lenta.ua.

(UPDATE 13:18) Rusia va face tot posibilul ca să nu admită vărsări de sânge în Ucraina. Asigurarea a venit din partea ministrului rus de Externe, scrie nbnews.com.ua.

(UPDATE 13:11) Moscova contiuă să nege prezenţa militarilor ruşi pe teritoriul Ucrainei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, califică drept provocare filmuleţul cu militarii din Ucraina care recunosc că sunt ruşi, scrie zn.ua. Totodată, oficialul a spus că nu are idee de un a apărut în Crimeea tehnică militară de tipul "Tigr" şi "Rîsi".

(UPDATE 12:45) Preşedintele republicii ruse Tatarstan, Rustam Minnihanov, în fruntea unei delegaţii de 10 demnitari, a ajuns în Crimeea în cadrul unei vizite de o zi. Oficialul va avea o întrevedere oficială cu administraţia autonomiei, anunţă news.bigmir.net.

(UPDATE 12:06) Partea ucraineană a iniţiat o întrevedere a miniştrilor de Externe din ţările CSI. Evenimentul va avea loc pe 7 martie, a anunţat ambasadroul Ucrainei în Belarus, Mihail Ejeli, scrie news.bigmir.net.

(UPDATE 11:39) Se va turna gaz pe foc dacă Polonia şi NATO vor spori prezenţa la graniţă cu Ucraina. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski. Totodată, oficialul polonez l-a sfătuit pe Vladimir Putin să renunţe la rolul de Curte Constituţională, scrie koresspondent.net.

(UPDATE 11:27) Forţele speciale ruse au asaltat două batalioane de rachete de apărare aeriană în Sevastopol, anunţă delo.ua. Publicaţia notează că forţele ruse deţin controlul asupra batalioanelor şi ar putea avea loc provocări imprevizibile.

(UPDATE 10:36) Navele grănicerilor ucraineni din Crimeea au fost redislocate la Odesa, anunţă unian. Autorităţile ucrainene susţin că această acţiune a fost necesară din cauza pericolului la care sunt expuşi grănicerii.

(UPDATE 10:07) Grănicierii ucraineni nu au permis ca 377 de cetăţeni ruşi să intre pe teritoriul Ucrainei, iar Rusia pregăteşte un răspuns la sancşiunile anunţate de SUA şi UE, notează agenţia unian.

(UPDATE 09:33) Premierul canadian Stephen Harper a cerut să fie încetată imediat pregătirea de exerciţiile militare comune cu Rusia, din cauza intervenţiei militare a Kremlinului în Crimeea. Totodată, oficialul canadian a declarat că acţiunile Moscovei seamănă cu intervenţia forţelor naziste, anunţă delo.ua.

(UPDATE 09:13) Fostul premier de la Kiev Iulia Timoşenko susţine că Victor Ianukovici este un criminal care trebuie să fie judecat, iar Rusia a călcat în picioare dreptul internaţional atunci când a intervenit în Ucraina, anunţă tymoshenko.ua.

(UPDATE 08:45) Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul întâlnirii cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, că rezolvarea situaţiei din Ucraina trebuie să se bazeze pe acordul semnat de Ianukovici şi liderii opoziţiei pe 21 februarie, inclusiv petrecerea unei reforme constituţionale.

(UPDATE 08:07) Autorităţile din Crimeea susţine că puterea de la Kiev nu este legitimă, de aceea nu sunt pregătiţi să poarte discuţii despre autonomie cu reprezentanţii Radei Supreme, scrie russian.rt.com. Totodată, o delegaţie din Crimeea va merge la Moscova pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai Dumei de Stat, scrie espreso.tv. 

(UPDATE 07:34) Uniunea Europeană s-a arătat dispusă să reglementeze datoria de două miliarde de dolari pentru achiziţiile de gaz rusesc şi poate, de asemenea, să furnizeze gaz în Ucraina. De cealaltă parte, Rusia a avertizat că va riposta în cazul în care Statele Unite vor impune sancţiuni Moscovei.

(UPDATE 07:11) Rusia nu păcăleşte pe nimeni. Astfel a comentat liderul de la Casa Albă, Barack Obama, declaraţiile lui Vladimir Putin cu privire la faptul că Moscova nu a mobilizat trupe în Ucraina. Şi secretarul american de stat, John Kerry, susţine că Federaţia Rusă caută un pretext pentru a invada şi mai mult peninsula Crimeea. 

(UPDATE 06:26) Ucraina este pregătită pentru altfel de relaţii cu RusiaAnunţul a fost făcut de premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk.

(UPDATE 06:05) Drept răspuns la invazia militară rusă în Crimeea, Statele Unite au trimis spre Marea Neagră una dintre cele mai mari şi puternice nave de război construite vreodată.

(UPDATE 06:03) Fostul preşedinte al Ucrainei Victor Ianukovici ar trebui să-şi anunţe oficial demisia pentru a stabiliza situaţia politică în ţară. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, în cadrul emisiunii Fabrika. 

(06:00) Evoluţia crizei ruso-ucrainene provoacă marile puteri să ia poziţii, iar publicaţiile străine titrează analize cu accente grave.

Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, în contextul crizei din Crimeea, titrează BBC. Potrivit Ministerului rus al Apărării, racheta care poate străpunge scutul american PRO a fost lansată de pe un poligon militar situat în apropiere de Marea Caspică şi a căzut controlat într-o regiune din Kazahstan.Podrobnosti.ua scrie că SUA au reacţionat calm la acest anunţ, menţionând că această acţiune nu îi surprinde.

Ministerul de Externe din Ucraina îl acuză pe liderul de la Kremlin că dezinformează opinia publică despre evenimentele din Crimeea. Potrivit instituţiei, în timp ce Vladimir Putin neagă prezenţa militară rusă pe teritoriul ucrainean, imaginile difuzate şi postate pe internet demonstrează contrariul, notează Agenţia de ştiri UNIAN.

Washington Post scrie despre lupta economică pentru Ucraina dintre Occident şi Est. Jurnaliştii americani pun în lumină pe de-o parte presiunile Moscovei în ceea ce priveşte preţul pentru gazele ruseşti, iar pe de alta- ajutoarele rapide oferite Ucrainei de SUA şi Uniunea Europeană.

Cele şapte puteri ale lumii iau în considerare organizarea unei reuniuni G7 în viitorul apropiat, potrivit premierului canadian. Reuters noteazăcă o astfel de mişcare ar exclude Rusia din grupul ţărilor industrializate, după ce a fost inclusă în mod oficial în 1998. 

Evenimentele de ieri, 4 martie, le puteţi afla AICI.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu