"Criza din PCRM este sistemică. Principala problemă este în interiorul partidului"

Embed:

Criza din cadrul PCRM este sistemică. Principala problemă este în interiorul partidului. Afirmaţia a fost făcută de către politologul Alexandru Solcan în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV. Asta în contextul în care la Cahul au fost anunţate noi plecări din Partidul Comuniştilor. 

"Partidul a crescut uimitor pe baza nostalgicilor, pe votul etnic şi a speculat unele nemulţumiri, apoi a apărut a doua bază - resursele administrative. Comuniştilor le-a jucat festa două lucruri. Eu au luat prea multe voturi la alegeri şi au putut să se guverneze fără să se reformeze din interior. Baza electorală a PCRM sunt nostalgicii, care sunt o generaţie care pleacă şi ei vor pierde foarte mult. Trendul este unul negativ. Probabil revine la un electorat normal, pe care poate să îl aibă ca partid. Cel care mai ţine formaţiunea este Vladimir Voronin", crede Solcan.  

Totodată, analistul politic Nicolae Chirtoacă susţine că traseismul politic este un fenomen care a fost folosit anterior de PCRM. 

"Partidul Comuniştilor a apărut ca o expresie a unor interese. A unor oameni pentru care colapsul URSS era o catastrofă geopolitică. La început de mandat comuniştii au venit ca o alternativă. Au format partidul din birocraţi, care prin definiţie sunt egoişti. Traseismul vine de la birocraţi. Ei pleacă din orice partid şi se mişcă întotdeauna spre putere. Indiferent de cei care le-au plătit, cineva le va plăti o sumă mai mare", spune Chirtoacă. 

În acelaşi timp, analistul politic Igor Boţan susţine că PCRM are şi probleme interne, dar lucrurile se fac şi cu ajutorul anumitor partide din AIE. "Alimentarea traseismului este un fenomen periculos. Nu vom avea o instituţionalizare a unui sistem partinic atâta timp cât acest fenomen se cultivă", s-a arătat convins Boţan.  

Publika.md aminteşte că preşedintele raionului Cahul împreună cu alţi şase consilieri raionali au părăsit fracţiunea PCRM şi au aderat la Partidul Democrat.

Comuniştii declară că aceştea ar fi fost cumpăraţi de către democraţi. Reprezentanţii PD neagă totul şi vorbesc despre capacitatea consilerilor raionali de a negocia.

Tot astăzi, fostul purtător de cuvânt al lui Vladimir Voronin, Valeriu Reniţă, i-a cerut demisia liderului comunist.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu