Criză de poliţişti la Călăraşi. Inspectoratul de Poliţie din raion duce lipsă de angajaţi

Embed:
Criză de poliţişti la Călăraşi. Inspectoratul de Poliţie din raion duce o lipsă de 41 de angajaţi din totalul celor 128 câţi ar trebui să fie. Este subdiviziunea care se confruntă cu cel mai mare deficit de cadre, iar problema persistă de câţiva ani. În aceste condiţii, puţinii sectorişti lucrează concomitent în câteva localităţi. În Sadova, de exemplu, satul de baştină a şefului statului, Igor Dodon, poliţistul are birou în sediul Primăriei, însă, localnicii spun că nu l-au văzut demult prin sat, iar uşa cabinetului este mai mereu închisă. Şi asta pentru că supraveghează şi satul vecin Peticeni.

"Nu l-am văzut, ce să spun minciuni, dacă aşa e".

Alţii, însă nici măcar nu-l cunosc.

"Nici nu-l ştiu, nici nu l-am văzut. Mai des să fie că sunt probleme în sat. Ce nu sunt?! Chiar multişoare".

"Trebuie să fie tot timpul pe loc poliţistul. De se întâmplă ceva el trebuie să fie pe loc. Până ce suni la Călăraşi, până ce vine, aici deja accidentul este făcut."

Poliţiştii spun că le este greu să acopere un asemenea volum mare de muncă şi să lucreze peste program. Mai grav e că, uneori, ajung cu întârziere la intervenţii.

"Faptul că avem funcţii vacante bineînţeles că influenţează asupra reacţionării deoarece avem un singur echipaj de reacţionare operativă pe raion", a declarat Liliana Lucaş, şef-adjunct al Secţiei securitate publică a IP Călăraşi.

"În timpul nocturn, când un cetăţean sau un infractor vede un număr mai mare de angajaţi în stradă, adică se pune pe gânduri staţi că există riscul să fiu depistat sau multe infracţiuni pot fi în felul dat prevenite", a spus Sergiu Cartoflea, şef al Serviciului patrulare al Secţiei securitate publică a IP Călăraşi. 

Conducerea Iinstituţiei din Călăraşi, susţine, însă, că puţini aspiră la aceste locuri de muncă, iar unii candidaţi nici măcar nu corespund cerinţelor.

"Comisia medico - militară este formată din mai multe condiţii, care trebuie să le îndeplinească atât pregătirea psihologică cât pregătirea fizică, cât şi pregătirea intelectuală. Dacă se întâmplă că una din condiţii nu este îndeplinită cumulativ, respectiv sunt respinşi", a declarat Oleg Rău, şeful interimar al IP Călăraşi.

Deficit de cadre se atestă şi în raioanele Râșcani, Orhei, Basarabeasca şi Șoldănești. În prezent, Inspectoratul General de Poliţie duce o lipsă de 1426 de angajaţi. Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a spus anterior că de vină ar fi predecesorul său, Andrei Năstase.

"S-a venit cu scopul de răfuială. Să aliniezi poliţiştii, să întâlneşti poliţişti pe stradă, prin birouri şi să le spui: "Eu te cunosc. Nu mi-ai dat voie să intru în Parlament sau în Guvern"... şi să-l eliberezi.", a menţionat Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne.

Şi fostul şef al IGP, Alexandru Pânzari, afirmă că mulţi dintre poliţişti au plecat din sistem, după ce au fost şantajaţi de Andrei Năstase.

"Eu ştiu un caz. A fost chemat la ministrul Năstase un şef de inspectorat, a fost şantajat să declare public în cadrul şedinţei la inspectorat că el a făcut activitate politică numai cu condiţia ca să i se permită să lucreze mai departe. Şi băiatul acesta a făcut acest lucru pentru că băiatului i-a rămas jumătate de an până la pensie. Şi nu numai el, zeci de şefi de inspectorate", a declarat Alexandru Pânzari.

Andrei Năstase nu a răspuns la telefon, pentru a comenta aceste acuzaţii. Deşi sunt puţini, poliţiştii din Călăraşi se pot lăuda, în ultimii doi ani, cu statistici în descreştere la capitolul infracţiuni.
loading...

Lasă un comentariu