Criză de poliţişti în ţară. MAI are un deficit de aproape 500 de angajaţi

Embed:

Criză de poliţişti în ţară. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de aproape 500 de angajaţi. Cel mai mare deficit de cadre este în raioanele Cahul, Cimişlia, Basarabeasca, dar şi în municipiul Chişinău.

La Inspectoratul de Poliţie Centru, doar în secţia Securitate Publică, nu ajung aproape 20 de persoane.

Angajaţii spun că le este greu să facă faţă volumului mare de muncă şi să acopere lipsa colegilor.

"Ne descurcăm cu greu,dar facem faţă lucrurilor. Suntem nevoiţi să lucrăm mai mult de opt ore pe zi", a spus ofiţerul principal de sector, Vicol Sergiu.

"Suntem mai puţini, colegii pleacă acolo unde îşi doresc, însă noi facem faţă, chiar dacă este mai greu", a spus ofiţerul principal de sector, Lucian Garea.

Recent, a fost organizat şi un concurs pentru a acoperi lipsa de cadre.

"La concursul precedent au participat zece candidaţi, dar au fost aleşi doar doi. Ceilalţi candidaţi nu au întrunit condiţiile înaintate", a spus şeful secţiei Securitate Publică, IP Centru, Dinu Savciuc.

Reprezentanţii MAI spun că încearcă să îi convingă pe tineri să devină poliţişti, iar oferta nu este deloc rea.

"Avem condiţii bune de muncă, avem salarii cât de cât decente, îi aşteptăm pe cei care sunt dornici să depună jurământul statului şi să fie la straja ordinii de drept a Republicii Moldova", a spus directorul adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Şi Academia de Poliţie "Ştefan cel Mare" pregăteşte specialişti în domeniu. În acest an, au fost admişi 145 de studenţi, din aproape 350 de candidaţi. Tinerii au planuri mari legate de profesia pe care şi-au ales-o.

"Suntem conştienţi chiar dacă vom începe de pe băncile sectoarelor de poliţie, ulterior noi vom putea avansa."

"În viitor aş vrea să activez la Centrul de Expertiză Criminalistică, fiindcă acolo sunt multe oportunităţi."

Absolvenţii instituţiei sunt obligaţi să lucreze câţiva ani în domeniu.

"Conform contractului pe care îl încheie studenţii, ei sunt obligaţi, după absolvire, să practice cel puţin cinci ani", a spus decanul la Academiei Ştefan cel Mare, Boris Glavan.

Totuşi, specialiştii spun că deficitul de cadre este cauzat de exodul tinerilor peste hotare.

"În ultimii doi ani se observă o tendinţă de creştere a locurilor de muncă vacante. Se simte un exod de forţe de muncă din Republica Moldova, mai ales în rândul tinerilor de 20-40 de ani", a spus directorul adjunct la ANOFM, Ştefan Calancea.

Anul trecut, doar 30 la sută din locurile de muncă vacante au fost ocupate. În prezent, moldovenii au la dispoziţie aproape 12 mii de oferte.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu