CRITICI în adresa lui Sandu şi Năstase, care au participat la "Ia Mania" în zi de doliu naţional: Nu aşa se clădeşte o naţiune

Embed:

Participarea conducerii Guvernului la festivalul "Ia Mania" în zi de doliu naţional a stârnit un val de critici din partea internauţilor, dar şi a unor politicieni.

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, ale cărui rude au avut de suferit din cauza deportărilor, s-a revoltat că Maia Sandu şi subalternul său, Andrei Năstase, au mers la acest festival, organizat pe malul Nistrului, ocupat de Federaţia Rusă. 

Liberalul Dorin Chirtoacă a scris pe Facebook că decretul din 2016, prin care ziua de 6 iulie a fost declarată zi de doliu naţional, trebuie respectat de către demnitari, indiferent cine este la putere.

Potrivit liderului PL, "ziua de 6 iulie 2019, când s-au împlinit 70 de ani de la deportări, aşa şi va rămâne în istorie: Dodon cu puiul de căprioară în vila de la Condriţa, iar ACUM - şi la comemorare, şi la festivalul "Ia Mania", pe malul Nistrului, ocupat de Rusia. Unul votează la APCE pentru Rusia, a mai menţionat Chirtoacă, făcând referire la Rusia, altul ne bagă în "război civil", fiind vorba de ministrul de Externe Nicu Popescu. Dupa asta, cu toţii, de la comemorare merg la festival, a mai scris liderul PL.

În altă postare, preşedintele PL le-a reproşat organizatorilor că trebuiau să desfăşoare evenimentul "Ia Mania" în altă zi. Totuşi, dacă au ţinut morţiş să sărbătorească anume în zi de doliu naţional, ar fi putut măcar să ţină un moment de reculegere în memoria victimelor. Sau, potrivit lui Chirtoacă, în loc de concursul "Cai verzi pe pereţi", să pună pe ecran două filme despre deportări: Golgota şi Siberia din oase.

Dorin Chirtoacă a punctat că nu aşa se clădeşte o naţiune, nu aşa rezistă un popor de-a lungul istoriei şi nu aşa se construieşte sentimentul de mândrie naţională.

A doua zi de la festival, organizatoarea evenimentului, Nata Albot a postat un mesaj şi o fotografie în care apare alături de Maia Sandu şi care îi justifică prezenţa premierului la "Ia Mania". Albot nu a explicat însă de ce nu a respectat decretul prezidenţial, dar i-a recomandat prim-ministrului să facă mereu ce-i spune inima şi nu ce vrea lumea.

Nici internauţii nu au trecut cu vederea atitudinea conducerii Guvernului faţă de victimele deportărilor staliniste. Argentina Gribincea a scris că democraţia nu înseamnă că dacă Ţopilor, adică naşului de cununie a lui Andrei Năstase, Victor Ţopa şi prietenului său, Viorel Ţopa, ambii fugiţi în Germania, le este a ţopăi pe morminte de bucurie că l-au dus pe Kozak în fruntea ministerelor de forţă ale ţării, o pot face chiar şi în zi de doliu naţional. 

Potrivit ei, guvernarea trebuie să suporte critica, să-şi prezinte scuze, iar dacă nu vrea să se poarte omeneşte, să demisioneze. 

În 2016, ziua de 6 iulie a fost decretată zi de doliu de fostul preşedinte al ţării Nicolae Timofti.

Potrivit documentului, este recomandat ca autorităţile publice, întreprinderile şi organizaţiile să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive, lucruri de care organizatorii festivalului "Ia Mania" nu au ţinut cont.

Nici primarul din Holercani, Tudor Tanasev, localitate unde a fost organizat evenimentul, nu a respectat decretul prezidenţial. Publika TV a încercat două zile consecutiv să ia legătura cu el, pentru a ne spune de ce a ignorat acest document, dar nu a răspuns la telefon.

Maia Sandu şi Andrei Năstase nu au reacţionat la criticile la adresa lor privind participarea la festival, în zi de doliu naţional.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu