CRITICI DURE în adresa PLDM. Unii deputaţi ÎI ACUZĂ de laşitate pe liberal-democraţi

Embed:

Critici dure în adresa PLDM care a refuzat să participe la negocierile pentru crearea unei majorități parlamentare. Deputaţii din mai multe fracţiuni i-au acuzat pe liberal-democrați de lașitate, în condițiile în care țara are nevoie de un Guvern pentru a depăși criza politică și economică.

Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, decizia liberal-democraților de a nu participa la negocieri este iresponsabilă, în condițiile în care și partenerii din UE încurajează formarea unei majorități proeuropene la Chișinău.

"Considerăm că este mai mult o decizie care pune în față ca și prioritate, interesele de partid, aș putea spune chiar mofturi politice, decât interesele Republicii Moldova", a spus Andrian Candu.

"Este un act de lașitate, un act de totală iresponsabilitate față de țară, față de cetățeni, să lași țara fără o majoritate proeuropeană, cu riscul unui guvern proeuropean în prag de iarnă. Nu ne vom lăsa pradă acestei isterii, acestei fustrări și supărări și vom depune toate eforturile ca să avem o majoritate și un guvern proeuropean", a spus deputatul PDM Sergiu Sîrbu.

Potrivit democratului Sergiu Sîrbu, mai mulți deputați liberal-democrați îşi doresc negocierea unei noi majorităţi guvernamentale. El a admis că din PLDM ar putea să plece deputaţii nemulţumiţi de poziţia formaţiunii, fapt respins de către liberal-democratul, Chiril Lucinschi.

"Mi se pare că sunt niște comentarii și speculații lamentabile", a comentat Chiril Lucinschi.

Hotărârea liberal-democraţilor nu pare a fi una definitivă.

"Nu am fost în ţară când s-a luat această decizie, deşi au fost exprimate şi alte opinii. Prin majoritate de voturi s-a luat decizia, să nu participăm la aceste negocieri. Cred că în cadrul fracţiunii se mai duc discuţii. Va fi important totuşi în această perioadă să conştientizăm că deciziile care se iau sunt extrem de responsabile", a precizat deputatul liberal-democrat, Valeriu Ghilețchi.

Deputatul neafiliat Iurie Leancă și președintele PL, Mihai Ghimpu, spun că nu vor să facă parte dintr-o majoritate, alături de PCRM, și nu sunt de acord cu ideea formării unui guvern minoritar.

"Sunt convins că este o decizie luată încă într-un context plin de emoții și energii negative, dar vreau să sper foarte mult că nu este o decizie finală", a men'ionat Leancă.
 
"Indiferent de certurile şi problemele care apar între aceste trei partide: PL, PD, PLDM, aceasta este singura soluţie de a continua reformele", a mai spus liberalul Mihai Ghimpu.

Criticile în adresa PLDM au venit și din partea comuniștilor, care sunt dispuși să participe la negocieri.

"După ce 6 ani de zile au prădat țara, au adus sărăcie și corupție au procedat ca struțul. S-au spălat pe mâini și au acționat după principiul potop. Este ceva grav și iresponsbail. Nu trebuiau să se ascundă și să bage ca struțul capul în nisip", a spus deputatul PCRM, Artur Reşetnicov.

"Așa o decizie îi caracterizează pe PLDM, este una iresponsabilă, una de genul că s-au aflat 6 ani la guvernare, au promis oamenilor un viitor european și până la urmă ca niște lași au cedat sa s-au dezis de acest curs", a adăugat deputatul PCRM, Anatolie Zagorodnâi.

"– Cum va fi formată această majoritate parlamentară dacă PLDM a refuzat să participe? – O să fie negocieri, în baza acestora o să apară această organizație. Sunt formațiuni politice în Parlament", a menţionat deputatul PL, Veaceslav Untilă.

Socialiştii insistă în continuare asupra organizării alegerilor parlamentare anticipate.

"PSRM nu participă la negocieri pentru formarea majorității parlamentare. Noi avem un obiectiv foarte clar, alegeri parlamentare anticipate", a conchis Igor Dodon.

Miercuri, Consiliul Național Politic al PLDM a decis că formațiunea nu va participa la negocierile privind formarea unei noi majorităţi parlamentare pro-europene. Aceasta este singurul partid proeropean care a luat o astfel de decizie.

DECIS: PLDM refuză să participe la negocierile privind formarea unei noi majorităţi parlamentare pro-europene

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu