Cristina Țărnă le dă o palmă celor de la guvernare şi are câteva întrebări privind concursul pentru funcția de șef al CNA

După ce premierul Maia Sandu a anunţat că trebuie modificată legea, iar Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi să nu mai organizeze concursuri, Cristina Țărnă, care a candidat pentru fotoliul de şef al Centrului Naţional Anticorupţie, a venit cu câteva întrebări către actuala guvernare.  

"1. Dacă legea prevedea că în comisie să fie invitaţi membri din societatea civilă şi mediul academic - de ce nu au făcut-o?

2. Comisia a adoptat întâi Regulamentul de concurs, foarte asemanator cu cel aplicat în 2017 când a fost ales fostul şef al CNA. Ce-i încurca să adopte un altfel de Regulament, să creeze o comisie de experţi din societarea civilă, mediul academic, experţi străini etc. cărora să le încredinţeze notarea candidaţilor, iar Comisia să ia act de aceste rezultate şi să asigure celelalte proceduri de numire de către Parlament? Că doar se putea face o subcomisie de experţi, trebuiau doar să scrie în Regulament înainte de a-l adopta.

3. Nicăieri în lege nu scrie că această Comisie pune note, scrie că organizeaza concursul. Că doar la Guvern au invitat în concurs oameni din afară, la Comisia juridica ce i-a incurcat să o facă? Vă asigur că numai nu legea", a menţionat Cristina Țărnă, într-o postare pe Facebook.

Amintim că deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care este şi preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, a publicat pe pagina sa de Facebook notele pe care le-au obţinut candidaţii la funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie. Acesta şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care a fost organizat acest concurs.

Iar după ce l-a ales pe consilierul lui Igor Dodon în funcţia de director CNA, Litvinenco spune că acest concurs a fost politizat, deoarece membrii Comisiei parlamentare, pe care o conduce, fac parte din partide politice.

"Voi susține în continuare doar concursurile cu toate precondițiile menționate - fie le facem așa cum trebuie, fie se fac numiri cu asumări politice cu toate consecințele și riscurile ce decurg de aici. Un "concurs", dar cu "teme de acasă" pentru membrii comisiei de concurs, nu trebuie să mai meargă", a scris Litvinenco. 

Potrivit premierului Maia Sandu, concursul pentru funcția de șef al Centrului Național Anticorupție nu a fost unul onest. Anterior, ea a declarat că reprezentanții partidelor politice nu pot să organizeze concursuri autentice: "Concluzia după acest concurs este că e clar că această comisie nu ar mai trebui să organizeze concursuri".

Totodată, Sandu a spus că blocul ACUM va insista pe altă formulă de concurs și acest lucru s-ar putea întâmpla după ce va fi modificată legislația. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu