Cristina Lesnic: Femeile pot contribui la asigurarea păcii şi securităţii

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic se află în Viena, Austria, unde particiă la Conferința regională privind femeile, pacea și securitatea în Asia Centrală, Caucazul de Sud, Europa Centrală și de Est, ce se desfășoară în perioada 13 - 14 septembrie curent.

Printre subiectele abordate sunt: gradul de realizare a prevederilor Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea în Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare, lecțiile învățate şi facilitarea participării semnificative a femeilor la procesele de pace.

"Femeile sunt privite ca factor al transformării, iar cineva trebuie să o facă. Programul de mentorat poate apropia interesele femeilor și bărbaților în domeniul de securitate și pace. Nu ar trebui să existe concurență dintre femei și bărbați, iar aceste stereotipuri trebuie evitate", a specificat Vicepremierul.

În cadrul panelului de discuții cu genericul "Femeile ca lideri în pace și securitate în conflictele nerezolvate", doamna Cristina Lesnic a răspuns la multiple întrebări parvenite din partea audiențelor şi a prezentat experiența ca negociator-șef și evoluțiile pe problematica transnistreană. Alături de reprezentanți din Georgia, Ucraina și Armenia au fost prezentate lecțiile învățate și provocările existente în domeniul de referință.

Conferința regională este organizată în contextul eforturilor demarate inclusiv și de către Guvernul Republicii Moldova întru a spori prezența și rolul femeilor în cadrul structurilor de securitate, cu participarea oficialilor din cadrul Guvernelor, reprezentanților societății civile și persoanelor cheie din cadrul organizațiilor internaționale.    

Evenimentul este organizat de către Rețeaua Globală a Femeilor Pacificatoare în cooperare cu Organizația pentru Securitate și Cooperarea din Europa, UN Women și Ministerul Afacerilor Externe al Austriei cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu