Cristina Balan, pe coperta revistei Washington Life: Prima femeie ambasador în SUA al unei țări din Parteneriatul Estic

Embed:

Cristina Balan, ambasadoarea Moldovei în SUA, este protagonista unui material dedicat corpului diplomatic străin din Statele Unite, într-o ediție specială a reputatei publicații Washington Life.

Materialul, semnat de jurnalistul și autorul american Roland Flamini, pune în lumină ambasadorii acreditați în SUA în ultimul an, printre care se află și Cristina Balan, prima femeie ambasador în SUA al unei țări din Parteneriatul Estic.

Sub titlul "Noi ambasadori pentru o lume în schimbare", portretul realizat de Flamini arată evoluția corpului diplomatic, care devine din ce în ce mai dinamic și mai bine adaptat vremurilor actuale.

Autorul pune accent pe modul în care prioritățile strategice în schimbare la nivel internațional, precum și diversificarea rolurilor unui ambasador modern, influențează însăși profesia diplomatică.

În plus, publicația Washington Life scoate în evidență faptul că "o schimbare în condițiile contextuale presupun ca un diplomat modern să abordeze probleme dincolo de diplomație. Comerțul, mediul, cultura, imigrația, securitatea și sănătatea sunt acum parte integrantă din fișa sa de post".

Ambasadoarea Cristina Bălan face parte dintr-un nou val de ambasadori care, după cum constată autorul, au un istoric profesional diferit: "aproape două treimi din ambasadorii desemnați care și-au prezentat scrisorile de acreditare Președintelui Trump în ultimele 12 luni nu sunt diplomați de carieră".

Ca argument pentru această schimbare, Cristina Bălan explică în materialul citat faptul că "inclusiv la Departamentul de Stat, atunci când se schimbă administrația, oamenii în poziții cheie sunt nominalizați politic".

După cum observă autorul, ceea ce au în comun ambasadorii nominalizați politic este accesul rapid la factorii decizionali din țările lor, care poate fi un avantaj pentru soluționarea rapidă a unei crize sau pentru evitarea unor incidente serioase.

În portretul dedicat, Washington Life scrie că Ambasadoarea Cristina Bălan a fost vice-președinte responsabil cu relațiile externe al Partidului Democrat.

Înainte de a intra în politică, Cristina Bălan a profesat ca economist, ocupând poziții de conducere în companii internaționale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu