Cristian Tabără: PL și PLDM au inversat prioritățile și cu asta au reușit să discrediteze ambele aspirații pe care și le-au declarat

Embed:

Republica Moldova în momentul acesta va simți și va resimți ce înseamnă ca politicul moldovenesc să nu fi ajuns la maturitate în totalitate. De această părere este realizatorul emisiunii Fabrika, Cristian Tabără, contactat într-o intervenție la Publika tv. 

"Trebuie să constatăm că prin insistența lor de a suprapune două chestiuni: de modificare a articolului 13 și introducerea integrării europene, PL și PLDM au reușit, de fapt, să strice două lucruri simultan.

Înainde de toate, să arate că pentru ei nu integrarea europeană a fost prioritară și nu au reușit să slujească scopului comun, adică parcursului european al Republicii Moldova.

Pe de altă parte, au reușit să tulbure din nou și inutil, cu privire la o chestiune pe care nu o poți numi lipsită de importanță, dar în orice caz o poți numi nu prioritară și nu unitară pentru ceea ce acum însemană aspirațiile Republicii Moldova.

Nu este un secret faptul că discuțiile pe marginea limbii române nu se vor opri niciodată, vor continua și mâine, în schimb astăzi s-ar fi putut consfinți parcurul european al Republicii Moldova asupra căruia partidele pro europene nu aveau dubii.

Lucrurile nu ar fi trebuit să fie suprapuse, ar fi trebuit să fie tratate diferențiat și cu atenție, așa cum se manifestă ele și în societatea moldovenească.

Din nefericire, PL și PLDM au inversat prioritățile și cu asta au reușit să discrediteze ambele aspirații pe care și le-au declarat, adică integrarea europeană și moficarea articolului 13.

Păcat, este un pas fundamental greșit politic pentru cele două partide, dar este dovada unui politicialism lipsit de profunzime. Din fericire, Republica Moldova în momentul acesta va simți și va resimți ce înseamnă ca politicul moldovenesc să nu fi ajuns la maturitate în totalitatea și să aibă parte în continuare de lideri și de politicieni cărora alte chestiuni li se par mai importante decât agenda populară.

Într-o societate democratică și într-o țară precum Republica Moldova în care, într-adevăr și în Constituție este consimțit faptul că voița suverană a poporului este cea care ghidează existența statului. În aceste condiții, a apela la intrumentul Referendumului este firesc, cu atât mai mult că votul de astăzi a arătat că clasa politică moldovenească trebuie să țină pasul cu cetățenii, cu ceea ce-și dorește poporul. Poporul și-ar dori să trăiască altfel, mai bine, dar în Parlament acest lucru se vede altfel. E nevoie să te consulți cu poporul", a spus realizatorul emisiunii Fabrika, Cristian Tabără. 

PUBLIKA.MD aminteşte că deputaţii PL şi PLDM au părăsit sala de ședințe a Parlamentului şi au refuzat să participe la discuţiile privind adoptarea introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituție

Anterior, votul asupra proiectului inițiat de legislatorii democraţi și cei din Grupul Parlamentar Popular European a fost amânat după dezbaterile de săptămâna trecută din Parlament. 

În timpul discuţiilor, care au durat aproximativ de trei ore, liberal-democraţii, liberalii, socialiştii şi comuniştii s-au pronunţat împotriva introducerii sintagmei integrare europeană.

Şeful legislativului, Andrian Candu, s-a arătat dezamăgit că interesele politice și frustrările opoziției tergiversează adoptarea unor strategii importante pentru Moldova.

Pentru a modifica legea supremă e nevoie de 67 de voturi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu