Cristi Danileț: Procurorul general al unei țări trebuie să fie în primul rând un procuror de carieră

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova, citat de timpul.md inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le propune Consiliului Superior al Procurorilor.

Procurorul general al unei țări trebuie să fie în primul rând un procuror de carieră, un om cu o expertiză în spate.

El trebuie să aibă experiență să fie bun profesionist și desigur sa fie un om integru. Aceste calități nu pot fi stabilite nici la televizor, nici prin alegeri in piața publică și nici de politicieni. Este evident că cei care țin în mâna cariera unui magistrat (CSP n.r.), trebuie să-și dea nota fundamentală, să-și dea acordul cu privire la propunerea respectivă.

În toată ecuația aceasta, Consiliul Superior al Procurorilor trebuie să joace un rol esențial, de altfel aceasta este și opinia Comisiei de la Veneția și mai puțin aș vedea implicat politicul ca decizie. Ministrul Justiție sau Șeful statului nu trebuie să aibă un rol decizional în ceea ce privește procurorii.

În Republica Moldova trebuie să se înceapă odată discuțiile despre atribuirea rolului de magistrat către procurori, pentru că procurorii, vrem sau nu vrem sa recunoaștem, joacă un loc esențial în sistemul de justiție. Ei sunt tot atât de importanți precum judecătorii, doar că au roluri diferite în procesul penal. Procurorii trebuie să dobândească același grad de independență precum cel al judecătorilor. De altfel, un asemenea pas a fost făcut cu în urmă cu câțiva ani când s-a creat acel Consiliul Superior al Procurorilor. Într-un stat democratic procurii trebuie să contribuie la înfăptuirea actului de justiție – acesta este rolul procurorilor nu să acuze, ci să contribuie la înfăptuirea actului de justiție, iar rolul final de a face justiție revine judecătorilor.

Din păcate in România exista un mecanism de implicare politică de implicare in cariera procurorilor de la vârful sistemului, iar asta a trezit revolta tuturor magistraților din România, atât judecători cât și procurori, precum și critici aspre din partea Comisiei de la Veneția si GRECO. Standardul internațional este – acordarea independenței procurorilor ceea ce înseamnă o carieră gestionată de un alt mecanism de cât unul politic.

În momentul care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește în funcție vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie. Atâta timp cât Consiliul Superior al procurorilor are doar un rol de avizator, sau de recomandare, de fot rolul lui este nul. În realitate selecția unui procuror trebuie să aparțină organismului din care face parte respectivul procuror.

Oricând este implicat politicul -discreționarismul, subiectivismul și arbitrariu vor fi prezente a declarat magistratul român.

Cristi Danileț este un judecător din România. A fost membru CSM între ianuarie 2011- ianuarie 2017, ales din partea Judecătoriilor. Înainte de anul 2011 a activat la instanțele din Cluj și Oradea, ultima funcție obținută fiind aceea de vicepreședinte al Judecătoriei Oradea.

Lasă un comentariu