Crin Antonescu: România va fi prima ţară care va ridica regimul de vize pentru Moldova, atunci când UE va hotărî acest lucru

Embed:

România cu siguranţă va fi prima ţară din Uniunea Europeană care va ridica regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, atunci când la nivelul european va exista o astfel de hotărâre politică. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, în timpul unui briefing susţinut la Chişinău, după întâlnirea cu spicherul Igor Corman. 

Totodată, Crin Antonescu a declarat că guvernarea de la Bucureşti face tot posibilul ca să convingă oficialii europeni că nu trebuie să se teamă de migranţi şi că frica de aceşti muncitori nu este justificată.

"În ţări importante ale UE, cum ar fi Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, este o preocupare a forţelor politice care încearcă să obţină voturi pe seama fricii faţă de migranţi. UE are la bază libera circulaţie a cetăţenilor, libertatea pieţii muncii, iar noi cunoaştem că există forţe politice care pot specula", a mai spus oficialul român.

Crin Antonescu a mai menţionat că anul 2014 va fi unul greu pentru Moldova, care va trebui să depună eforturi mari ca Acordul de Asociere cu UE să fie semnat şi ratificat. 

"În România, ţară membră a UE, există un consens politic total între toate forţele politice la nivelul tuturor instituţiilor oficiale, Preşedinţie, Guvern, Parlament un consens total pentru a sprijini pe cât putem să o facem efoturile de asociere şi de integrare ale Republicii Moldova", a spus preşedintele Senatului României.

Publika.md aminteşte că, anterior, ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, a anunţat că cetăţenii Republicii Moldova ar putea călători fără vize în Uniunea Europeană în primul semestru al anului viitor.

Şi asta pentru că membrii Comisiei Europene au formalizat iniţiativa legislativă privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, prin transmiterea propunerii către Parlamentul European, care va fi funcţional până la finele lunii martie 2014, după care va intra în campanie electorală. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu