Crimeea rămâne mărul discordiei dintre est şi vest

Embed:

Crimeea rămâne subiect de dispută între est şi vest. Consulatul Poloniei din Sevastopol şi-a suspendat activitatea din cauza tensiunilor din regiune. De cealaltă parte, oficialii ruşi consideră că peninsula Crimeea este controlată de forţe naţionaliste radicale, care au preluat puterea printr-o lovitură de stat.

"Rusia este prezentată ca partea care a iniţiat conflictul, ceea ce nu este adevărat. Conflictul are un caracter intern şi a fost iniţiat din exterior şi nu de către noi", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Totodată, Polonia şi-a rechemat personalul diplomatic şi a sistat activitatea consulatului din Sevastopol, din motive de siguranţă. La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat din nou Rusia că vor urma sancţiuni grave din partea Uniunii Europene dacă nu-şi va retrage trupele din Crimeea.

"Ne aşteptăm ca, în cel mai scurt timp, să fie format un corp diplomatic, un grup de coordonare sau de contact, care să asigure comunicarea între Ucraina şi Rusia, cu participarea mediatorilor internaţionali, astfel încât să avem rezultate rapide", a menţionat  cancelarul german, Angela Merkel.

De cealaltă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a preîntâmpinat Washingtonul că sancţionarea Moscovei va dăuna Americii. Totodată, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei susţine că războiul rece dintre Est şi Vest poate fi evitat.

"Ceea ce se întâmplă acum în Crimeea nu are nicio legătură cu Federaţia Rusă", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov.

Gazprom a anunţat că va întrerupe livrările de gaze în Ucraina, din cauza datoriilor. Ameninţările afectează şi mai mult dialogul ruso-ucrainean, iar în cazul în care vor fi puse în aplicare, măsurile ar putea afecta şi Uniunea Europeană, care primeşte jumătate din gazele ruseşti prin Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu