Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Floriile

Embed:

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Floriile. Duminica a şasea din Postul Paştelui marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, înconjurat de cei 12 apostoli. 

La Catedrală Mitropolitană a avut loc o slujbă oficiată de Înalt Preasfinţitul Vladimir. Sute de enoriaşi au asistat la serviciul divin, printre ei şi preşedintele Igor Dodon, alături de familie. Creştinii care nu au încăput în biserică au format o coloană în Scuarul Catedralei. Preoţii au sfinţit, prin rugăciune şi stropire cu agheasmă, ramurile de salcie aduse de oameni care simbolizează biruinţa vieţii asupra morţii.

Sărbătoarea este precedată de momentul în care Iisus l-a înviat pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimea adunată la porţile cetăţii, care l-a recunoscut drept adevăratul Mântuitor, l-a întâmpinat cu ramuri de smochin, curmal, măslin şi cântări de bucurie.

Cei care nu şi-au pregătit flori și ramuri de salcie din ajunul sărbătorii, le-au putut procura din Scuarul Catedralei.

"E mai bine când totul e aranjat pe loc, e mai comod."

"Viorelele - cinci lei. Mâțișorii, cu zece lei. Avem și cu cinci lei. - Cine cumpără? - Oamenii care se împărtășesc, care sunt la biserică."

De Florii, creştinii care au postit au dezlegare la peşte, vin şi ulei.

"În primul rând face mămăliguță cu peștișor și în cercul familiei sărbătorim intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile. - Ați ținut post? - Da, desigur ținem post împreună cu toată familia. Tot postul îl ținem."

De luni, începe Săptămâna Patimilor, iar credincioşii trebuie să ţină post negru până în ziua de Paşte. Tradiţia populară spune că, de Înviere, vremea va fi ca în ziua de Florii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu