Creştinii ortodocşi o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei

Embed:

Astăzi creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Parascheva este cinstită în mod deosebit în Moldova de peste Prut. Moaştele ei se află la Iaşi de peste trei secole şi jumătate. Tot astăzi, peste 10 mii de moldoveni îşi sărbătoresc ziua numelui.

Sfânta Parascheva s-a născut la începtul secolului al 11-lea, în satul Epivata, azi Boiados, pe ţărmul Mării Marmara, nu departe de Constantinopol. Părinţii au crescut-o în frica de Dumnezeu, îndemnând-o spre deprinderea faptelor bune, dar mai ales a postului, rugăciunii şi milosteniei. A ales calea credinţei şi s-a călugărit. S-a stins din viaţă la 27 de ani.

Moaştele Sfintei au cunoscut multe peregrinări, iar peste 350 de ani au ajuns la Iaşi. Potrivit tradiţiei populare, de Sfânta Parascheva, nu se toarce, nu se spală rufe şi nici nu se coace pâine. La fel, în această zi nu se dă cu împrumut şi nu se fac petreceri. De Cuvioasa Parascheva, în unele sate se dă de pomană, pentru că e considerată şi ziua de pomenire a morţilor, iar în Leova, Straseni şi Ialoveni se sărbătoreşte hramul localităţii. În Moldova peste 10 mii de femei poartă numele de Parascovia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu