Creştinii ortodocşi marchează astăzi Ziua Crucii. Ce nu ai voie să faci în această zi

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Înălţarea Sfintei Cruci. Conform canoanelor, în această zi se posteşte şi nu se permite consumarea fructelor, al căror sâmbure are forma unei cruci. Totodată, se spune că florile sfinţite astăzi în biserică au puteri fi vindecătoare. Nu toţi însă au ţinut cont de predicile bisericeşti. Pentru a nu pierde recolta, unii oameni de la sate şi-au petrecut ziua la muncă în câmp. 

Vera Buşilă din satul Cigârleni, raionul Ialoveni, s-a trezit cu noaptea-n cap pentru a merge astăzi la biserică.

"E nevoie de ceva frumos. Flori, sau ceva bucate trebuie de pus pe masă, pentru pomenirea morţilor, a viilor".

Doamna Vera spune că această sărbătoare are o însemnătate deosebită pentru toţi creştinii.

''E sărbătoare mare! Pentru creştini asta e simbolul creştinismului. Sfânta cruce se pune, fiecare om trebuie să o poarte la gât, ca să-l păzească dumnezeu de rele".

De la începutul slujbei, care a început la ora 8 dimineaţa, zeci de oameni au venit la biserica din sat.

"Astăzi am venit să ne rugăm, este o zi sfântă pentru toată lumea. Să ne rugă, sfânta cruce să ne păzească de toate relele".

"Astăzi, de sfânta cruce, nu se mănâncă răsărită, nu se scuipă".

"Sfanta cruce e o armă biruitoare asupra deavolului. Asupra vrăjmaşilor familiei".

Potrivit tradiţiilor creştine, în această zi nu se mănâncă fructe şi legume cu seminţe în formă de cruce. Oamenii aduc la biserică buchete din flori şi busuioc, pe care le pun în jurul crucii pentru a fi sfinţite.

"În ziua spodovaniei praznicului, toate se împart la credincioşi, spre tămăduire a trupului şi sufletului. Adică cei credincioşi cu credinţă, ei primesc har şi binecuvântare",a spus preotul Oleg Lungu.

În popor se consideră că această zi vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Se mai spune că astăzi, şerpii se retrag în asunzişuri, iar pământul se închide. De ziua crucii, potrivit tradiţiilor, creştinii nu au voie să lucreze şi trebuie să ţină post negru.

Unii oamenii însă, nu au ţinut cont de predicile bisericeşti, şi au ieşit la muncă în câmp.

"Sărbătoarea-i sărbătoare. Roada trebuie strânsă la vreme. Că dacă se pun îngheţuri, pierzi totul, pierzi munca de un an de zile".

"E sărbătoare, da dacă trebuieşte de lucrat. Noi ne odihnim seara numai".

"Ne gândim la dumnezeu, da la bostani tot ne gândim, pentru că am lucrat".

Ziua Crucii este cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci şi aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Este vorba despre găsirea, la porunca împărătesei Elena, a crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea solemnă a acesteia în văzul oamenilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu