Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Proroc Ilie

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie. Ilie este considerat aducător de ploi pe vreme de secetă şi responsabil de astfel de fenomene ca tunete, averse şi grindină.

Considerat unul dintre cei mai importanţi proroci din Vechiul Testament, Sfântul Ilie este sărbătorit ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. De Sfântul Ilie, credincioşii ortodocşi merg la Biserică şi aduc bucate pentru pomenirea morţilor. Este o zi de mare sărbătoare, în care nu se deretică în case şi nici nu se munceşte în câmp.

În popor, se spune că Sfântul Ilie este cel care provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina. Atunci când se întâmplă fenomene meteorologice spectaculoase, în popor se spune că, de fapt, Ilie traversează cerul cu căruţa lui de foc.

Potrivit tradiţiei, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere şi de struguri. Sfântul Ilie este considerat şi patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltează mierea de albine.

În Republica Moldova, nouă mii de persoane poartă numele Ilie, alţi şase mii - Ilia, iar şase sute şaptezeci de moldovence se numesc Ilinca.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu