Creștinii ortodocși îi prăznuiesc astăzi pe cei 40 de mucenici. Se respectă sau nu tradiția de a bea 40 de pahare

Embed:

Creștinii ortodocși îi prăznuiesc astăzi pe cei 40 de mucenici. Oamenii au mers la biserică şi au dat de pomană tradiționalii "sfințișori" în formă de opt. Apoi, unii s-au reunit în familii, iar alţii au ţinut neapărat să bea dacă nu 40, cel puţin câteva pahare cu vin.

Sătenii din Pârlița, raionul Fălești, nu se abat de la tradiţii. În ajunul sărbătorii, gospodinele au copt colaci.

" Ca de obicei se fac patruzeci și patru de sfinți. De această sărbătoare. Dar omul face după puteri. Împletesc, îmi place foarte mult. Când împletim, îi punem dreapta peste stânga. Iată așa. Și îi așezăm", a spus gospodina Tamara Tarlapan. 

Locuitorii din satul Cubolta, raionul Sângerei, au participat dimineaţă la slujbă. Au adus cu ei sfințișori, dulciuri și fructe, pe care le-au dat de pomană. Ulterior, oamenii au mers în ospeţie la prieteni sau la rude.

" Venim la biserică, părinții, buneii, aducem sfințișori, punem lumânări părintele ridică, citește pentru sănătate, pentru morți."

" Azi se dau de pomană sfințișori, se împărtășește lumea."

Unii nu s-au abătut de la tradiția populară care spune că oamenii trebuie să bea 40 de pahare cu vin.

"Se păstrează în tot anul. Păi care le poate duce. Poate și le ia pe toate. - Dar care nu poate să le ducă bate 40 de mătănii şi spune Doamne miluieşete de 40 de ori", a spus gospodarul Grigorii Isofii.

Potrivit unui alt obicei, bărbaţii trebuie să meargă la pescuit.

"Acei în vârstă se duc la iaz cu plasele și dacă iazul e dezghețat se prinde pește și dacă prinzi în această zi, de 40 de Mucenici, înseamnă că prinzi toată vara pește.

Preoții spun, însă, că aceste obiceiuri nu au nimic de-a face cu biserica şi tradiţia creştină.

" E un obicei păgânesc cel cu 40 de pahare. Eu îi chem pe creștinii noștri să bată 40 de metanii, sau să spună Doamne miluiește de 40 de ori. Decât să susțină așa obiceiuri necreștinești. Nu cred că un om e în stare să consume 40 de pahare cu vin", a spus , parohul Bisericii „Sf. Elizaveta” din s. Cubolta, Sângerei, Serghei Voluță.

Se zice că în ziua Mucenicilor se încheie perioada marcată de Baba Dochia, astfel că din această zi vremea se încălzeşte.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu