Creştinii ortodocşi din ţara noastră îl sărbătoresc astăzi pentru prima dată pe Sfântul Gavriil Bănulescu - Bodoni

Embed:

Creştinii ortodocşi din ţara noastră îl sărbătoresc astăzi pentru prima dată pe Sfântul Gavriil Bănulescu - Bodoni. În cinstea sa, la Mănăstirea Căpriana a fost oficiată o slujbă specială de către un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Vladimir. La sfânta liturghie au participat oameni veniți din toate colțurile țării, care s-au rugat pentru liniște și pace. 

Sute de oameni amenii au străbătut zeci de kilometri pentru a participa la această slujbă specială.

"Astăzi se pomenește un sfânt deosebit al Moldovei, unii din puținii pe care îi avem noi în Moldova. E o slujbă specială nu numai pentru mine, dar pentru toți moldovenii."

"Am venit aici cu întreaga familie din Chișinău, cu rudele pentru că e o zi importantă. Am venit să ne rugăm pentru sănătate, pentru pace în țară, pentru ca copii să fie sănătoși."

În curtea mănăstirii au fost scoase și moaștele sfântului, la care creștinii s-au închinat și s-au rugat pentru sănătate.

"M-am rugat pentru familie, pentru nepoți, pentru tot neamul nostru, pentru țara noastră. "

"Ne rugăm pentru copii, pentru sănătate, pentru ca să fie bine în Moldova."

Slujba a fost oficiată de către un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove.

"Cred că cu mulți ani înainte de a fi canonizat sfântul Gavriil, el fiind în această mănăstire s-a rugat către bunul Dumnezeu ca să ajungem la aceste zile frumoase când mănăstirea va fi împodobită." a spus Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove. 

Gavriil Bănulescu - Bodoni a fost canonizat în data de 3 septembrie 2016. Moaştele Sfântului sunt păstrate la Mănăstirea Căpriana. Gavriil Bănulescu - Bodoni a tipărit mai multe cărţi şi a contribuit la buna desfăşurare a vieţii bisericeşti din Basarabia.

El a fost mitropolit al Moldovei, Poltavei şi Kievului, iar în 1813 a fost numit mitropolit al Basarabiei. Gavriil Bănulescu-Bodoni a zidit câteva biserici în Chișinău și în alte localități din ţară și a restaurat Mănăstirea Căpriana.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu