Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Boboteaza

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Boboteaza, zi în care a fost botezat mântuitorul Iisus Hristos. În biserici, preoţii oficiază servicii divine şi sfinţesc apele. Este vorba despre slujba Aghesmei Mari, care aminteşte de botezul Domnului în apele Iordanului. De Bobotează, dar şi în ajunul acestei sărbători sfinte preoţii merg din casă în casă cu apă sfințită și vestesc botezul lui Iisus Hristos.

În ajun de Bobotează, în satul Cigârleni, raionul Ialoveni, preotul localităţii a mers pe la casele gospodarilor, aşa cum spune tradiţia din strămoşi.

"Este prima zi în care se săvârşeşte agheasma cea mare, mâine este a doua zi, botezul Domnului. În aceste zile, preotul merge pe la casele credincioşilor şi stropeşte cu Agheasma Mare, pe la toţi credincioşii din casă în casă, ca să bine vestim botezul Domnului nostru Iisus Hristos", a spus preotul, Oleg Lungu.

Gospodina casei, care a fost şi omagiată, spune că în fiecare an ţine post negru în ajun de Bobotează pentru a se curăţa sufleteşte, obicei moştenit de la părinţi şi bunici.

"Porţile sunt mereu deschise, aşa este o binecuvântare de sus de a intra preotul şi de a stropi cu apă sfinţită şi de a binecuvânta casa şi familia. Noi ştim că în ajun de Bobotează, data de 18 ianuarie, este o zi strictă de post, nu se mănâncă carne, lactate. Fiindcă Iisus Hristos s-a răstignit pentru noi şi trebuie să ţinem la această zi. Este o zi neagră", a spus gospodina casei, Ecaterina Josu.

"Prin asta noi devenim mai buni, mai smeriți, vine cu un cuvânt bun, vine cu lumină şi pace în casă."

De Bobotează se încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Tradiţia spune că atunci când se ia agheasma, credincioşii nu trebuie să fie certaţi cu nimeni şi să se abţină de la fapte şi gânduri rele. În caz contrar, aceasta îşi va pierde din sacralitate. Din trecut se mai ştie că dacă în această zi ninge sau e ger recolta va fi bogată. 

De Bobotează, este respectată şi tradiţia scăldatului, preluată din Rusia şi Ucraina. Potrivit acesteia, curajoşilor care intră în apele reci norocul le surâde tot anul.

În acest context, salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să fie prudenți și să intre la apă, doar dacă au o condiție fizică pregătită. Potrivit IGSU, scăldatul de Bobotează se va face doar în locurile special amenajate.

Pe parcursul zilei, mai multe echipaje de salvatori și paramedici SMURD vor monitoriza situația în preajma bazinelor acvatice, pentru ca cei care au intrat în apă să fie protejați, iar în situații de risc să le poată acorda ajutorul necesar. Salvatorii atenționează şi asupra pericolului gheții fragile, care se formează în special când temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață, dacă stratul format nu depășește 8-10 cm.

În pofida temperaturilor anormal de ridicate pentru această perioadă, pe lacuri se formează un strat subţire de gheaţă. Unii oamenii ignoră, însă, avertismentele salvatorilor şi îşi pun viaţa în pericol. Ultimul caz de înec a avut loc în data de 12 ianuarie, la Ialoveni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu