Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Cine a fost el? Scurt istoric

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Andrei, care a fost ales să predice Evanghelia de însuşi Mântuitorul Isus Hristos. Apostolul a răspândit creștinismul pe o parte din teritoriul României şi alte localităţi situate pe malurile Mării Negre şi Marmara. 

Sfântul Andrei a fost fiul unui pescar din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret. Acesta a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul.

Într-o zi, dascălul său a arătat către Isus şi i-a zis: "Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii", iar Andrei l-a urmat pe Hristos. De aici i se spune "cel dintâi chemat".

Biblia scrie că Sfântul Andrei a văzut nenumărate minuni ale lui Hristos, a fost martor la suferinţele, moartea şi învierea Mântuitorului. După Înălţarea Domnului, el a mers să predice Evanghelia şi a chemat la "pocăinţă şi botez".

Atunci, Apostolii au tras la sorţ şi s-au împrăştiat în toată lumea, pentru propovăduire. Sfântului Andrei i-au revenit ţinuturile din jurul Mării Negre şi Mării Marmara, teritorii pe care în prezent se află Turcia, România şi Bulgaria. Ulterior, s-a întors în Grecia, unde a fost persecutat şi condamnat la moarte.

A avut un sfârşit tragic, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în forma de X, căreia de atunci i se spune "Crucea Sfântului Andrei".  

Potrivit Întreprinderii de Stat "Registru", în ţara noastră aproape 85.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu